Лестър скуеър

Лестър скуеър се намира в самият център на Лондон, зад Националната галерия и Трафалгар скуър. Той е глобална икона, културен център и епицентър на забавлението. Съществува за да забавлява.

Известен по целия свят като биещото сърце на лондонския Уест Енд, площада и заобикалящия го район приемат около 2,5 милиона посетители всяка седмица. Хората могат да посетят едни от най-добрите представления и театри, както и над 52 бъкани със звезди филмови премиери всяка година . Едни от най-големите детски магазини на планетата дават възможност и за незабравим семеен ден. Всичко това се комбинира с блясъка на най-добрите казина, хотели и ресторанти .

През 1631 г. втория граф на Лестър започнал строежа на голяма резиденция, която включвала и голям площад, отворен за публика през 1750 г. Лестър Хаус била разрушена през 1792 г. но през годините била приемала известни фигури като принца на Уелс, Уилям Хогарт и сър Айсък Нютън. През 19 век тук се преместили театри и хотели, музеи и изложбени центрове, правейки мястото популярна атракция за местни и посетители.

През 20 век района стнал известен с разкошни хотели, дръзки казина, величествени театри и музикални клубове . През 60-те групи като Rolling Stones, Sex Pistols, The Who and The Clash  са свирили в легендарния Cavern in the Town – сегашния Leicester Square Theatre.

Има няколко интересни неща, които могат да се видят тук, така че ги започвам подред 🙂

Пред магазина M&M се намира “ Швейцарските камбанки“ – часовник, който свири, звънят камбани , а малки фигурки в национални костюми допълват картинката .  Там е бил и швейцарския център, който е  разрушен през 2008 г. Часовника има 28 камбани, всяка кръстена на различен град в Швейцария и с тегло между 5 и 261 кг. Можете да го видите всеки ден, но ако искате му се порадвате пълноценно може да отидете в специалните часове , в които се е музикалната му програма – 12 .00, 17.00,18.00,19.00 и 20.00 ч.

До него се намират и доста швейцарски гербове, предполагам, че и те са остатък от швейцарския център.

По средата на площада се намира и симпатична градинка, където можете да си починете от изморителните разходки наоколо. Точно тук е сложена и статуя на Чарли Чаплин в най-известната му роля – скитника . Открита е през 1981 г. от актьора Ралф Ричардсън. Има и посвещение – Комедийния гений, който създаде удоволствие на толкова много .

Срещу него се намира и статуя на  Уилям Шекспир, направена от Джовани Фонтана , поставена през 1874 г. Мраморна фигура стои на пиадестал , обграден от делфини в средата на фонтан. Свитъка, който държи Шекспир е с цитат от “ Дванайста нощ „

А ето и общ изглед на площада:

 

 

Author: marinelapetrunova

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *