Чайнатаун

Чайнатаун е етнически анклав в района Уестминстър , Лондон. Тук има много китайски ресторанти, пекарни, супермаркети и сувенирни магазини.

Първият район , известeне като Чайнатаун се е намирал в Limehouse, част от East End . В началото на 20 в. китайското население на Лондон е било концентрирано в този район, започвайки различни бизнеси , които са обслужвали китайските моряци, идващи често на доковете. Лека полека района станал известен като гето, благодарение повече на преувеличени доклади и слухове за бедняшки жилища и ( тогава легални ) бърлоги за пушене на опиум, отколкото с ресторантите и супермаркетите на сегашния Чайнатаун. Района пострадал сериозно по време на бомбардировките през Втората световна война, а голяма част от китайците все още живеят там .

Сегашния Чайнатаун се развил чак 70 -те години. През 2005 г. фирма предлага проект за ремонтиране на голяма част от района, но благодарение на сериозни протести от хората , работещи и живеещи тук той бил запазен такъв какъвто е.

Известната и забележителна порта, намираща се до Лестър скуеър била открита през 2016 г. от принц Андрю . Направена е от китайски занаятчии и сглобена в Лондон. Стила е на портата е от династията Кинг. 

Ето го и самият квартал :

Разбира се, най-интересното, което може да видите тук е празнуването на китайската нова година, някъде между януари и февруари, датата варира .

Може да хапнете и интересна храна, като най-известните са таияки ( сладолед от мача , а фунийката е във формата на риба )

Печена патица :

Хлебче с яйчен крем :

И , разбира се, нудъли :

Местоположението на квартала е много удобно за кратка отбивка от туристическите маршрути като по този начин може да усетите малко екзотика в сърцето на Лондон.

 

Използвала съм снимки от сайта visitlondon.com

 

Author: marinelapetrunova

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *