Карнаби стрийт

Улица Карнаби е пешеходен център за пазаруване в Сохо , Централен Лондон . Близо е до Оксфорд стрийт и Риджънт стрийт и е дом на модни и лайфстайл магазини, включително и голям брой независими модни бутици.

Термини като  „Swinging London“ и „Swinging Sixties“ са станали такива синоними на Карнаби, че е трудно да си представиш едното без другото .

Не само, че някога е смятана за “ Центъра на готиното „, но е била и епицентъра на британската младежка революция през 60-те и само най-готините от готините са можели да твърдят, че улицата е тяхното място. Многото модни магазини, продаващи стила “ Mod“ направили Карнаби стрийт известна по целия свят , а влиянието ѝ върху лондонската мода, магазини и туристическа индустрия може да се види и днес.

Преди Карнаби да стане толкова желано място за пазаруване е била един много западнал и неприятен район, където са  лекувани жертви от чумата през 17 век. Името ѝ произлиза от сграда, която някога се е намирала на източния край на улицата ( Karnaby House), построена през 1683г.

През 19 в. Карнаби стрийт става популярно място за артисти и бохеми благодарение на удобната си локация в близост до много от лондонските театри и галерии, но чак появяването на Джон Стивън, моден дизайнер от Лондон, превръща улицата в световно известния моден район , който е днес. ‘

Стивън ( който е бил наричан „Краля на Карнаби стрийт“ ) е виновника за дизайна на популярните изискани костюми през 60-те и негови дрехи са били носени от членове на Rolling Stones, The Who, The Kinks и много, много други. Всъщност улицата става толкова свързана с британска музикална култура през 60 те, че има написани няколко песни за нея.

Карнаби запазва модната си репутация и през 70 те и 80-те и е била популярно място за известните пънк групи като Sex Pistols и The Jam.

Днес, Карнаби стрийт все още е дом на голям брой уникални модни магазини, които предлагат дрехи, които няма да намерите никъде другаде из града, а може би и по целия свят.

Аз имах късмета да я посещавам често, тъй като работата на мъжа ми е близо до нея, така че ще ви покажа доста снимки .

В момента ( ноември 2018 ) даже е украсена със светлинни надписи на целия текст на “ Bohemian Rhapsody “ на Queen, които се надявам да видя в следващите дни.

Надписите за добре дошъл от близо:

И цялостен вид на улицата :

Други красоти :

А такива симпатични носорози имаше септември из цял Лондон. Бяха част от инициатива за информиране на обществото за опастността от изчезването на вида.

За край на публикацията ще ви покажа и няколко снимки от Карнаби през 60-те, все пак през тези години е станала това, което е днес 🙂

Ето го и самият Джон Стивън :

И толкова известните му костюми :

 

 

Author: marinelapetrunova

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *