Кристъл палас парк

Това беше една от най-странните и интересни забележителности, които съм посещавала в Лондон.

Парка и Кристалния дворец са построени от компанията на сър Джоузеф Пакстън между 1852 и 1854 г. Парка е създаден за да може да се премести впечатляващия Кристален дворец, който Пакстън създал за Голямото изложение през 1851 г. в Хайд парк. Мястото било проектирано за да впечатлява, обучава, забавлява и вдъхновява, а евентуално и за да стане световна атракция.

Огромната структура от стъкло и желязо на Кристалния дворец била поставена на хълма Сиденхам и се виждала от различни места в цял Лондон. Парка бил амбициозен проект , който трябвало да покаже викторианското великолепие и нововъведения. Бил финансиран от посетителите, които плащали вход . Кристалния дворец бил разрушен след пожар през 1936 г., след дълъг период на изоставяне и разрушаване . Въпреки, че скоро след това имало редица планове за реставриране на парка нито един не бил осъществен.

Ето така е изглеждал двореца при построяването си :

И след пожара :

А единственото останало от него са тези части, които също са оставени на произвола …

На последната снимка, в дъното вляво се вижда една малка желязна бяла конструкция. Това е реплика на конструкцията на двореца .

От тук имате възможност да разгледате самия парк и другите му забележителности. Срещу терасите се намира Националния спортен център, а точно пред него бюста на сър Джоузеф Пакстън, създателя на двореца.

Наляво се намира лабиринта на парка, един от най-големите в страната, с впечатляващия диаметър от 48 м. Открит е през 1870 г. и включва извисяващи се живи плетове и объркваща мрежа от пътеки, а лабиринта е отворен за всеки, без такса.

От едната страна, след стадиона, се намира Мемориалната камбана – през Първата световна война , Кристалния дворец е бил използван за трениране на доброволците в кралската флота и се е наричал Виктори IV, а над 125 000 мъже са обучени тук. Камбаната се е използвала в тези тренировки и след войната е преместена на това място .

От другата е и най-известната забележителност в парка – динозаврите. “ Двора на динозаврите “ е символ на британското влияние в науката от отварянето му през 1854 г., благодарение на огромното одобрение от публиката , както и окуражаване и посещения от кралица Виктория и принц Албърт. Въпреки, че скулптурите не са точни според днешните научни разбирани за динозавърската биология, те разказват историята как науката се създава от най-добрите доказателства, които са налични в момента, и се подобрява когато се появят нови.

Скулптурите са родното място на “ Диномания“ и са известни по целия свят. Съща така са интересен микс от страшно и смешно .

Последната забележителност за посещение е музея на Кристалния дворец. Колекцията му разказва историята и в Хайд парк и тук, а се намира в единствената оцеляла сграда , построена от компанията Кристал палас около 1880 г. като лекторна зала за обучаващи нужди. Работното време , обаче е много интересно – всяка неделя от 11 до 16.00 ч., но входа е свободен.

За финал искам да ви покажа и невероятната детска площадка, която явно е направена за да напомня на децата за динозаврите, които се предполага, че са разгледали. Освен клатушките и скелетите из нея, в пясъчника имаше скрити фосили за да може децата , докато копаят да ги откриват. Честно ви казвам, няма такова забавление 🙂

Въпреки, че се намира не много близо до центъра, разходката до тук си заслужава и би била приятно прекарване на половин ден . Ето и къде се намира на картата :

Author: marinelapetrunova

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *