Батърсий парк

Батърсий парк се гордее с над 200 акра зелени площи , но е известен с панаира си, с езерото с лодки и детската зоологическа градина.

Преди 1846 г. на това място е имало парк с името Battersea Fields ( Полетата на Батърсий ), популярно място за дуелиране. На 21 март 1829 г., херцога на Уелингтън се среща тук с графа на Уинчислеа за да си уредят сметките.  Няма жертви, но е вдино, че дори най-богатите са го ползвали за тази незаконна дейност.

Отделени от реката чрез тесен повдигнат тротоар, полетата се състояли от ниски, плодородни блата, набраздени от потоци и канавки, а главните посеви били моркови, пъпеши, лавандула. 

През 1845 г. Парламента одобрил формиранeто на кралски парк от 320 акра, които накрая станали 200 и Батръсий парк отворил през 1858 г. Успеха му зависел от построяването на моста Челси, който бил открит от кралица Виктория през 1858 г. 

Парка е домакин на първия футболен мач под правилата на новата Футболна асоциация на 09 януари 1864 г. 

Забележителностите на парка са няколко, като започвам с най-голямата – Мирната пагода ( Peace pagoda ). 
По време на Студената война и заради постоянния страх от атомна атака, предложението за Пагодата  , която  агитира за мир, е била повече от подходяща . Предложена е на града от Ордена на Nipponzan Myohoji Buddhist като част от обявената от кметството на Лондон годината на мира – 1984 .
Nipponzan Myohoji е религиозно течение , което е произлязло от секта на японския будизъм .Те строят мирни пагоди като духовен фокус, който да обедини движението още от 1947 г.  Подобни съществуват по целия свят – в Европа, Азия и Щатите . Точно тази, в Батърси , е построена от монаси, монахини и последователи на ордена. Висока е 33,5 м и е направена от бетон и дърво. Има четири големи позлатени , бронзови статуи на Буда, от всяка страна на пагодата и показваща различна позиция на ръката на Буда . Жестовете имат специален смисъл и се отнасят за различни фази от живота му.

Ако застанете с гръб към реката и пагодата, отляво ще видите детския зоопарк.  Входа е 9,50 паунда за възрастен и 7,50 за деца. 

През 1951 г. северната част от парка е трансформирана в “ Градините на удоволствието“ ,включени в честванията на Фестивала на Британия. Част от тези градини били проектирани от Ръсел Пейдж, смятан за един от най-добрите дизайнери на градини в света.

От другия край на фонтаните са Старите английски градини .

След тях може да продължите към естрада на парка, където се провеждат много концерти и събития и се събират всички алеи на парка .

Направо се намира езерото и много интересна част – Субтропическата градина .  Създадена е от Джон Гибсън през 1863 г. и тъй като е била първата в страната , веднага привлича огромно внимание. Растенията били донесени от Мадейра и Южна Африка, а специално за тях бил създаден мек микро-климат от плътен пояс от земя и дървета около градината. Много от растенията били посадени в саксии за да се местят в оранжерията на парка през зимата. Градината съществувала до Втората световна война, когато много от градинарите отишли на война, а значителна част от парка се превърнала в зеленчукова градина , изхранваща местните.

Чак 1992 г. започнали да я възстановяват, като цялостно била довършена през 2002 г. Растенията вече стоят и през зимата .

Ако тръгнете от градината покрай езерото , съвсем скоро ще видите скулптурата “ Три стоящи фигури “ от световно известният Хенри Мур.

Вървейки по тази алея стигате и до галерията Pumphouse . Отворена е през 1999 г. в бившата помпена станция, ползвана от фонтаните на парка.

Зад нея се намира една статуя на куче, която е предизвикала много безредици в града и има доста интересна история. Оригиналната статуя, чешма с място за пиене за кучета и куче на върха ѝ, била сложена в Батърсий през 1906 г. от анти – вивисекционисти ( хора, които се борят срещу използването на животни за научни изследвания ) в памет на кафяв териер, който бил използван за експерименти през 1903 г. в Юнивърсити колидж. На нея имало текст гласящ : “ В памет на кафявия териер използван до смърт в лабораториите на Юнивърсити колидж през февруари 1903, след като е преживял вивисекции продължили повече от два месеца и е бил прехвърлян от един вивисектор на друг , докато смъртта дошла да го освободи. Също в памет на 232 кучета, вивисекционирани на същото място през 1902 г. Мъже и жени от Англия, колко време ще продължава това ? „

През декември 1907 г. вестник нарекъл посвещението обидно, а медицинските студенти решили , че е провокативна и като резултат чешмата няколко пъти била вандализирана , а полицията често била викана.

Нещата достигнали своя връх, когато на 10 декември 1907 г. се случили  Бунтовете “ Кафяво куче“. Около 1000 медицински студенти преминали през централен Лондон до Трафалгър скуеър във про-вивисекционен протест. Имало сблъсъци с полицията, а от тогава чешмата била с 24 часова полицейска охрана.

През 1910 г. статуята на кучето била махната, след като полицията многократно искала финансова помощ заради постоянната охрана . Четири общински работника, придружени от 120 полицая били изпратени да я махнат и то по тъмно, за да се избегнат безредици. 

Новата статуя е открита в парка през 1985 г. 

Ето малко снимки и от страхотното езеро :

Покрай него има още една интересна скулптура – “ Единна форма “ от Барбара Хепуърт.

Освен нея има и два военни мемориала – този XXIV дивизия и Австралийската мемориална градина.

Първия е в чест на британската дивизия, участвала на западния фронт в Първата световна война .

Градината на австралийския мемориал е центрирана около блок пясъчник, тежък около 3/4 тон. Той е взет от голф игрище до Бонди бийч в Австралия и донесен тук от Рупърт Мърдок през март 2000 г. Върху него е издълбан полуостров Галиполи с различни географски имена около него – Егейско море, залива Анзак, залива Сувла и др. на английски и турски език. Направен е в памет на една от най-кървавите битки и загиналите войници в нея по време на Първата световна война. 
 Накрая ви показвам и прекрасната детска площадка, на която би завидял дори и възрастен.

Както стана вече традиция ето и къде се намира парка на картата за по-лесно ориентиране и правене на планове 🙂

Author: marinelapetrunova

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *