Джуъл Тауър

Jewel Tower ( Бижутерийната кула ) е единствената оцеляла част от средновековния дворец Уестминстър.

Построена е между 1365 -36 г. в южния край на двореца Уестминстър, който бил главната резиденция на всички средновековни английски крале от 11 до 16 век. Този район бил известен като “ Частния дворец „, жилищен комплекс от зала, покои и параклиси за кралското семейство.

Джуъл Тауър стояла в западния край на кралската градина, защитена от ров от юг и от запад, на земя отпусната от съседното Уестминстърско абатство . Първоначалната цел на кулата била да се държат в нея ценни стоки, особено сребърни сервизи.  През 1512 г. частния дворец бил разрушен от пожар и използването на Уестминстър като резиденция приключило. Този факт станал окончателен , когато Хенри VIII придобил съседния дворец Уайтхол ( бивш Йорк, резиденция на кардинал Уолси, архиепископ на Йорк ) и започнал да го ремонтира.

Ползата от Джуъл Тауър значително намаляла. През 1547 г. инвентарен списък показва, че в нея са се държали незначителни обекти като покривки, чаршафи, маси за игра и дори кукли на дъщерите на Хенри, Мери и Елизабет .

Малко преди 1600 г. Тауъра бил прехвърлен на чиновниците от парламента, служебните лица, които записвали събранията и срещите на Камарата на лордовете . През тази година нова къща чиновниците била построена срещу източната порта на кулата, докато първия ѝ етаж станал хранилище за решенията на парламента, дневниците на лордовете и книги. През 1621 г. била добавена тухлена изба към малката стая на първия етаж, първата от много мерки предпазващи кулата от пожар.

До началото на 18 век два проблема станали ясни : средновековната кула се рушала и обема от документи на първия етаж станал неуправляем. Между 1718 г. и 1719 г. били направени редица ремонти и подобрения на сградата, създавайки няколко характеристики, видими и днес – тухлените парапети и рамките на прозорците от портландски камък .

През октомври 1834 г. мястото на кулата, леко отдалечено от двореца Уестминстър ( тогава ползван като седалище на парламента ) я спасил , когато големи части от двореца били обхванатите от пожар.

Строежа на новия дворец Уестминстър наложил разрушаването на почти всичко останало от средновековния освен Уестминстър Хол, параклиса на Дева Мария, манастира Свети Стефан и Джуъл Тауър. В новия дворец огромната Виктория тауър била построена като огнеупорен сейф за документи и всички те били преместени от Джуъл Тауър през 1864 г.

През 1869 г. кулата станала място за тестване на Борда за търговски измерителни стандарти, по-известен като Мерки и теглилки. Двата ниски етажа били тестови стаи, докато втория етаж съдържал историческите стандарти за тежест, обем и дължина. Но с течение на времето влошаването на структурата на сградата, както и вибрациите от уличния трафик направили мястото непригодно . От 1920 г. голямо част от тестването било преместено и през 1938 г. департамента напуснал сградата напълно .

Покрива на кулата пострадал лошо по време на бомбардировките през май 1941 г. От 1948 г. са направени много ремонти по нея, почти изцяло е заменен покрива, а сградата била записана като паметник от 14 и 18 век и била използвана да се показват обекти, намерени при археологически разкопки в Лондон.

От 1958 г. голяма част от съседните сгради били разрушени, главно задните части на стария двор на двореца от 18 век. Те позволили да се извършат разкопки в района и да се покажат отново средновековния ров около кулата и малката морава на изток. През 1990 г. изложба с археологически артефакти били сменена с изложба, свързана с институцията на парламента, а през 2013 г. отворила нова, показваща еволюцията на кулата и различните институции, които са я използвали.

Можете да я посетите срещу 5,40 паунда, деца над 5 год. – 3,70 . Работното време е добре да го проверите в сайта им, защото понякога е затворена за частни събития.

Author: marinelapetrunova

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *