Виктория тауър гардънс

Виктория Тауър Гардънс е малко зелено пространство в сърцето на Уестминстър, между Парламента, река Темза, Милбанк и моста Ламбет.

Освен невероятните гледки, тук може да се разгледат няколко паметника, а ако сте с деца има и невероятна детска площадка .

Tова е паметника на Емили Панкхърст, лидер на суфражетките, които се борели за правото на жените да гласуват. Починала е през 1928 г., месец преди всички жени да получат правото на глас при избори .

Паметника е от А.Дж. Уокър, който също е направил паметника на Флорънс Найтингейл в Waterloo Place. Открит е през 1930г. от премиера Станли Болдуин, който е бил против гласуванeто на жените. Музиканти от градската полиция, някои от които арестували суфражетките по време на демонстрациите им, били помолени да свирят на церемонията.

Статуята показва един от познатите жестове на г-жа Панкхърст. Тя била отличен оратор и често ходела на театър за да копира гласовете на любимите си актьори. Вътре в пиедестала има метална кутия съдържаща нейни писма, както и некролога ѝ, публикуван в The Times.

Мемориала Бъкстън ознаменува премахването на робството и чества работата на члена на парламента Томас Фоуел Бъкстън . Той се борел срещу робството в парламента и помогнал да се основе Британското и Чуждестранно анти-робството общество за да се премахне то по целия свят . Паметника е бил първоначално сложен на ъгъла на Parliament Square през 1865 г. от сина на Бъкстън, Чарлс . Преместен е в градините през 1957 г.

“ Защитниците на Кале “ от френският скулптор Огюст Роден представя идеята за свободата от потисничество. Разказва историята за обсадата на Кале през 1347 г., по време на Сто годишната война. Кале бил заобиколен от английските войници на крал Едуард III за една година . Шест главни граждани от града, защитниците, предложили живота си, ако Едуард спаси съгражданите им. Жената на Едуард, кралица Филипа, чула за предложението им и помолила те също да бъдат спасени, ако града се предаде . Едуард се съгласил и на гражданите на Кале им било позволено да си тръгнат.

Роден направил оригиналната скулптура през 1889 г. за да бъде сложена пред Кметството на Кале , а по-късно направил още четири отливки, една от които е тази. Била купена от Националния фонд за изкуство през 1911 г. Роден дошъл до Лондон и казал къде да бъде сложена.

А ето я и страхотната детска площадка 🙂

Въпреки, че на толкова възлово място много хора пропускат Victoria Tower Gardens, заради многото забележителности около нея. Затова ви давам карта с точното ѝ местоположение и ви съветвам да откраднете десетина минути и да я разгледате .

 

Author: marinelapetrunova

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *