Банкетинг хаус

Втория ден от уикенда ни, посветен на Open House London ( какво е това чудо съм обяснила тук ) , който започна отново дъждовен.

За нас това беше без значение, защото ни очакваше посещение на две изключително интересни и вълнуващи исторически къщи, първата от които Banqueting House .

Banqueting house ( Банкетинг хаус ) е единствения величествен оцелял от изгубения вече дворец Уайтхол ( Whitehall ). Историята на двореца започва като средновековен дом на архиепископа на Йорк . Някога могъщия кардинал Уолси, също архиепископ на Йорк, изпаднал в немилост пред Хенри VIII и домът му бил отнет . След това краля се заел с разширяването му и превръщането му във великолепен дворец за него и съпругата му, Ан Болейн . Нарекъл го Уайтхол и той станал център на интриги, страсти и церемонии на Тюдорите, а по-късно и на Стюардите. През 1698 г. се случила трагедия – дворецът изгорял . Така е изглеждал той :

Сегашната сграда е имала два предшественика . Елизабет I е била ухажвана от аристократичните си ухажори в първата, която е била временна постройка, направен от тухли,  дървени греди и платно , с таван, красиво нарисуван с лоза и плодове – все символи на тъй очаквания брак, който така и не се състоял .

Въпреки, че идеята била да е временна, сградата много се харесала на наследника на Елизабет като място за маскаради . Джеймс I и съпругата му, Ан от Дания обожавали този вид екстравагатни представления . Джеймс поръчал построяването на по-стабилна зала на архитекта Робърт Стикелс, независимо от славата му, краля бил разочарован. Стикелс бил направил гора от колони, богато декорирани и поддържащи галерия, но пречели на гледката на публиката . Banqueting house изгаря през 1619 г. след като декор се запалва, а краля хич не съжалявал .

Новият „Инспектор по кралските работи „, Индиго Джоунс бил натоварен със задачата да построи третата и последна сграда . Той бил син на лондонски дърводелец, а самият той бил опитен сценограф и архитект . Знаел за разочарованието на краля от предишната, така че направил планове на напълно различна, класическа сграда . Впечатляващата му Banqueting house била построена завършена през 1622 г., а кралят бил възхитен и впечатлен .

Сградата на Джоунс има огромна зала, с размерите на двоен куб, стоящ върху сводеста крипта .

Грандиозният резбован и позлатен таван в момента е изпълнен с девет картини от Рубенс, които са били поставени през 1636 г. Тавана е и най-голямата забележителност на къщата, все пак Рубенс е един от най-важните и влиятелни художници в Европа . Маслените картини са уникални и с това, че стоят все още на мястото , за което са били предвидени, а повечето творби на художника са в галерии по целия свят .

Само тринайсет години след поставянето на картините, Чарлс I, който продължил творението на баща си, Джеймс, видял тавана за последен път, но като осъден човек . Краля бил екзекутиран на специално построен ешафод на 30 януари 1649 г. Смъртта му е отбелязвана със специална церемония тук всяка година .

Екстериора на сградата е бил много по-цветен , тъй е като е бил направен с редуващи се камъни с меден цвят и розово-кафяви, а други декоративни елементи били в бял портландски камък. Днес фасадата е в монохромно сиво-бяло, тъй е като е била частично покрита с портландски камък през 1774 г., а през 1829 г. изцяло завършена . Толкова се е сляла със съседните сгради, че може да я подминете без проблем …

Ще продължа разказа с една част от сградата, за която няма да прочете никъде, но аз се впечатлих  – тоалетните .Не че са някакво чудо невиждано, но някак не очаквах да изглеждат по този начин 🙂 Когато дойдете тук, не забравяйте да ги посетите, и ще ми е интересно да споделите дали и вие сте се впечатлили така …

Banqueting House работи всеки ден от 10,00 до 17,00 ч. , като пускат посетители до 16,30 ч. Цената е 5,50 паунда, а деца под 16 г. влизат безплатно . Адреса е Banqueting House, Whitehall, London, SW1A 2ER , съвсем близо до Биг Бен и Парламента .

Author: marinelapetrunova

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.