Роял Албърт хол

Всяка година през септември в Лондон се организира фестивала Open House London, по време на който може да посетите безплатно над 400 обекта, като общото между тях е, че са архитектурни шедьоври . Обектите са много различни и всякакви периоди – от дворци и търговски къщи до модерни жилищни сгради и дори мелница .

За наша радост тази година се провеждаше на 22 -23 септември, което ни даде възможност да разгледаме и ние няколко места, които едва ли бяхме видели , главно заради безумните цени на входовете, които струват повечето забележителности тук. Ето тук може да следите кога ще се проведе догодина и какво щe бъде включено в него .

След голямо гледане, избиране и отсяване накрая оставихме по два обекта за всеки ден, защото всеки имаше различно работно време, не всеки работеше целия уикенд, абе изобщо сложна работа.

Та, дойде 22.09. и нас ни посрещна ужасен дъжд , което не ни спря , разбира се . Възможността да разгледаме Royal Albert Hall без пари не беше за изпускане .

Royal Albert Hall е концертна зала и се намира на северната страна на Саут Кенсингтън, Лондон, и е била открита от кралица Виктория през 1871 г. Капацитета ѝ е 5,272 места, а залата е регистрирана като благотворителен обект и не получава никакви финанси от обществени или правителствени фондове .

Още от отварянето ѝ водещите световни артисти са изнасяли концерти тук , което я е направило една от най- ценените и отличителни сгради на Обединеното кралство . Всяка година в главния аудиториум има над 390 представления, между които и най-важните за британската култура, класически, рок и поп концерти, балет, опера, прожекции на филми с жив оркестър, спорт, наградни церемонии, училищни и обществени  събития, благотворителни представления и банкети . Други над 400 събития се провеждат всяка година в различни зали .

Първоначално е трябвало да се казва Централна зала за изкуства и наука, но името е сменено от кралица Виктория , когато полага основния камък през 1867 г., в памет на съпруга си принц Албърт, който е починал шест години по-рано .  Залата е практичната част от мемориала му, а декоративната е паметника изграден отсреща .

Най-евтиния вариант за посещение е груповия тур, който струва 14 паунда. Ние тур не получихме, но имахме възможността да разгледаме залата и част от ложите със собствен ход и мотаене. Честно да си призная не очаквах да е толкова грандиозна и вътре направо си глътнах езика .

Влиза се от един страничен вход, където ни дадоха билетчета и ни насочиха накъде да ходим. За мое учудване нямаше голям наплив, но може би защото още беше към 10,30 и валеше дъжд. Това, разбира се, винаги е добре дошло когато се опитваш да разгледаш някоя забележителност .

Първо разглеждате коридорите и стълбището, което води до зала, където високопоставени гости чакат да започнат концертите .

Ето я и стаята :

От тук вече влязохме и в големия аудиториум, където ахнахме , а особено прекрасно стана , когато пианистка започна да свири, а осветителите да пробват различните ефекти …

Следваше качване и до най-горния етаж, където гледката вече стана невероятна и леко страшна 🙂

Когато приключихме с обиколката дъжда леко беше намалял, така че успяхме да снимаме залата и отвън, където също е доста впечатляваща .

Преживяването беше уникално и препоръчвам на всеки да посети залата, ако има възможност. Проверявайте и за по-евтини турове, както и кога има дни на отворени врати .

Author: marinelapetrunova

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *