Болоня 2022

И така, дойде поредния път, в който решихме да се разходим до Италия, първи след пандемията. Имам чувството, че вече така ще броим годините, преди и след Короната…

Но, да мислим положително и да започна да ви разказвам за това пътешествие 🙂

Мъжът ми работи в английска фирма и почива на техните празници, така че малко или много съм ограничена в планирането на почивките ни. Поради тази причина се оказахме в Италия на връх католическия Великден.

Пътувахме на 14 април с Ryanair от София до Болоня. По принцип главната цел на посещението беше Флоренция, но от София няма директен полет, така че най-добрия вариант ни беше Болоня. Вече сме били тук, така че нямахме голяма драма, че само ще спим в града и рано ще хванем влак към Флоренция.

Всичко с полета беше нормално, кацнахме към 8 и 15 вечерта и бързо се насочихме към експресното влакче, водещо към центъра на Болоня. По принцип може да се ползва и градски транспорт, пътува около половин час и цената му е 6 евро.

Пристигането ни обаче беше късно, нямаше скоро автобус и затова взехме влакчето. То пътува около 15 минути, като спира направо на централната гара. Цената му е 8.50 евро. Голяма изненада за нас беше, че големината му беше колкото половин трамвай от нашите и едва се наблъскахме в него половината чакащи на гарата, барабар с куфари. На всичкото отгоре влакчето се лашка напред-назад като кораб, абе, интересно преживяване си беше. Поне пристигнахме бързо.

Хотелът ни беше близо до гарата, с цел ранното ни тръгване на другата сутрин. Не мога да го препоръчам, защото не ни бяха предупредили, че ключовете се взимат от едно място, а реално спите на друго. Ако все пак ви интересува, това е.

Леко изнервени от този факт и изморени от влаченето на куфара късно вечер, стигнахме до апартамента, намерихме набързо заведение с пица точно до входа ни и набързо си легнахме. На всичкото отгоре намирането на точната стая беше малко приключение, първо заради почерка на човека на рецепцията, второ – заради невероятния му английски с толкова силен акцент, че едва се разбрахме…

Както и да е, на другата сутрин влака ни беше в 9,30 ч., но синът ни реши, че няма нищо лошо да ни събуди в шест!

Колкото и да бях изморена, реших, че това е знак да направим все пак кратка разходка из центъра, бяхме на 10 минути пеша от него.

Болоня не е най-любимия ми град на света, нещо не можахме да намерим общ език, но не мога да не призная, че има и хубави черти.

Градът е известен главно с аркадите си. В миналото той е трябвало да подслонява огромен брой студенти, за които е трябвало да се осигурят жилища. За да са по-близо до Университета те били построени като фасада на вече съществуващи сгради, а задължително за арките било да са достатъчно високи и широки за да премине каруца с кон . Огромните аркади били построени из целия град, като в момента са с обща дължина над 40 км .

Пиза не е единствения италиански град с наклонена кула, дори не е с най-наклонената . Всъщност, първенството се държи от кулата Гарисенда ( Garisenda ) в Болоня , която се е изкривила с впечатляващите 4 градуса. Заедно със стоящата до нея Асинели , най – високата кула в града ( 97 м ) , двете формират така наречените Due Torri ( Две кули ).И Асинели, и Гарисенда са кръстени на фамилиите, които са поръчали изграждането им през 12 век, когато Болоня е имала над 100 кули, построени както за демонстрация на богатство и власт, така и за защита и атака. Скоро след издигането ѝ, Гарисенда така се наклонила, че през 14 век се наложило да я намалят с 12 метра, до сегашните ѝ 48 .Кулата дори е спомената в “Божествена комедия “ на Данте, който описва и странен феномен, който може да се види и днес, ако застанете в основата ѝ : ако облак се приближи откъм наклонената ѝ страна, изглежда , че самата кула се движи ,а не облака и дори се накланя още повече към него.

На централния площад има няколко двореца, както и фонтана от 16 в., Fontana Del Nettuno. Интересното за него е, че създателя на автомобилната фирма Мазерати е ползвал жезъла на Нептун за лого на колите си .

Повече подробности за забележителностите може да прочетете в разказа ми за първото ни пътуване до тук – Болоня. Показвам ви само няколко снимки от все още заспалия град, прекрасно осветен от изгряващото слънце.

Очаквайте продължението на разказа ми за Флоренция и не спирайте да пътувате!

Author: marinelapetrunova

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *