Тринити Колидж

Лятото на 2019 г. семейството ни имаше възможността да прекара почти три месеца в Дъблин и ще се опитам да ви разкажа за всичко интересно, популярно или не, в града. Като цяло не бих могла да кажа, че Дъблин ми хареса особено, за разлика от Ирландия като страна. Излезеш ли от града всичко е невероятно красиво, но самият Дъблин не чак толкова… Разбира се, има прекрасни местенца, и сега ще ви разкажа за едно от тях.

Познат като най-стария и най-известния университет в Ирландия, Тринити колидж се намира в центъра на Дъблин. Срещу него е бившия ирландски парламент, сега клон на Банката на Ирландия. Колежът е основан от кралица Елизабет I през 1592 г. и някои от най-известните му възпитаници за Самюел Бекет, Оскар Уайлд и Джонатан Суифт.

Кампуса заема 190 000 кв.м. с много сгради, стари и нови, разпиляни около големи дворове и две игрища. Библиотеката на Тринити колидж е библиотека на авторските права и получава копие от всяка издадена книга в Ирландия и Обединеното кралство. В нея има над 4.5 милиона книги и значителни количества карти, ръкописи и музика.

Тринити е основан отчасти за да укрепи властта на Тюдорската монархия в Ирландия и в по-голяма част от историята си е бил университет за протестанти. На католици е било позволено да влизат в него чак през 1753 г., въпреки че някои ограничения са останали до 1873 г. Въпреки това, ирландската католическа църква забранявала на привържениците си да го посещават чак до късния 20-ти век. На жени им е било позволено да се записват като пълноправни членове чак през 1904 г.

Библиотеката в колежа е специална и получава копие от всяка книга, издадена в Обединеното кралство и Ирландия и получава над 100 000 броя всяка година. Библиотеката притежава над 5 милиона книги, включително 30 000 съвременни поредици и огромна колекция от ръкописи, карти и нотни писма.

Конструкцията на сградата започва през 1712 г. и продължава двайсет години. По времето на завършването му, библиотеката е била най-високата сграда в кампуса. Днес обаче, трудно може да усетите големината на Старата библиотека заради многото по-нови сгради, които я ограждат отвсякъде. Интериора ѝ, за щастие, показва невероятната красота и характер на най-известната библиотека в страната. Дори Дж.К.Роулинг не е могла да ѝ устои и я е използвала като вдъхновение за Хогуортс в книгите за Хари Потър.

Най-впечатляващото нещо в Старата библиотека е Дългата зала. Дом на 200 000 ръкописа и книги, тази 65 метрова дълга зала впечатлява със старинен чар и украса от 19 век.

С тавана си във форма на буре и лавици за книги от пода до тавана, Дългата зала е доста тъмна. Естествената светлина пробива през големите прозорци, но е впримчена между безкрайните рафтове и слънчевите лъчи губят почти цялата си сила, докато стигнат до средата ѝ.

За щастие, 14 бели мраморни бюста създават гостоприемно усещане. Подредени покрай цялата зала, те помагат на очите да свикнат със слабата светлина. Когато посетителите свикнат с тъмнината, бюстовете изпъкват в цялата си красота. Мраморните лица са на велики философи и писатели от западния свят.

Книгата на Келс е най-известната книга в Старата библиотека, заедно с Книгата на Дароу, Книгата на Хаут и други древни текстове. Преписана от келтски монаси около 800 г., тя съдържа четирите евангелия от Новия завет на латински и е впечатляващ пример на традицията на осветените ръкописи. През 1661 г. Хенри Джоунс я подарява на библиотеката. До този ден, този древен ръкопис е една от главните причините хората да посещават колежа.

През 18 век, колежът получава и арфата Браян Бору, една от трите останали оцелели галски арфи и национален символ на Ирландия, ползвана като символ и за ирландските евро монети.

В района на университета има две скулптури, които си заслужава да се споменат – „Сфера в сфера“ и Паметника на Уолтън. „Сфера в сфера“ са серия произведения, създадени от италианския скулптор Арналдо Помодоро и представляват огромни метални сфери с начупена повърхност, показващи интригуваща вътрешност и друга напукана сфера вътре. Помодоро първоначално е създал такава за Ватикана през 1960-те, но по-късно е започнал да прави и за други организации. Той казва, че вътрешната топка символизира Земята, а външната – християнството. Дизайна на вътрешните слоеве изглежда като зъбчати колела на сложна машина и символизира крехкостта и сложността на света.

Втората скулптура е посветна на живота и работата на Ърнест Т.С. Уолтън, нобелов лауреат за физика, бивш възпитаник на университета и професор.Наречена е „Ябълки и атоми“ и е от художника Ейлис О’Конъл.

За да посетите Тринити колидж и да научите повече за историята му, включително и известната му библиотека, може да се включите в някой тур, воден от студенти от юни до септември. Ако не искате, може да разгледате университета сами и да си вземете билет за библиотеката. Цената му е 16 евро.

Очаквайте продължението и не спирайте да пътувате!

Author: marinelapetrunova

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *