Темпъл бар

Лятото на 2019 г. семейството ни имаше възможността да прекара почти три месеца в Дъблин и ще се опитам да ви разкажа за всичко интересно, популярно или не, в града. Като цяло не бих могла да кажа, че Дъблин ми хареса особено, за разлика от Ирландия като страна. Излезеш ли от града всичко е невероятно красиво, но самият Дъблин не чак толкова… Разбира се, има прекрасни местенца, и сега ще ви разкажа за едно от тях.

Ирландският пъб е много повече от място за пиене. Историята му датира от много отдавна и се свързва много повече с другарство и приятелството, отколкото с нещо друго. В него се празнуват, сватби, погребения, опела, кръщенета, рождени дни и каквито други празненства се сетите. При ирландците съществува дефиницията “местен” за пъб, който посещават дори всеки ден. Имат си специални отношения с персонала, а на някои места даже всички се познават.
Ако барман попита клиент какво ще пие на такова място е все едно да го попита за името 🙂
Ако някой ви покани на ирландски пъб е традиция той да купи първото пиене. Но вие, още преди да го свършите, трябва да поръчате ново.
В Дъблин има 751 пъба, като всички са характерни и интересни, не само тези в известния район Темпъл бар, за който ще ви разкажа сега.

Въпреки, че Temple Bar е и пъб сам по себе си, с това име се нарича и цял район в центъра на Дъблин. Всъщност, тук е мястото на най-яките барове, модни нощни клубове и артистични места. Освен всичко останало района има и интересна история.

Намира се на южния бряг на река Лифи, в пределите на централен Дъблин и се вярва, че името му идва от семейство Темпъл. Сър Уилям Темпъл бил ректор на Тринити колидж и къщата му и градините му са се намирали на това място.

През 1707 г. митническа кантора, в която цялата документация на правителството и износ се обработвали, се настанила в Темпъл бар. Заедно с митниците дошли складове, таверни и публични домове. Района гъмжал от живот до 1791 г. Въпреки цялото това оживление, митницата се преместила на по-голямо място на северната страна на реката и Темпъл бар бавно изпаднал в застой и разруха.

Докато историята на Дъблин се развивала, до 1960-те предприемачи разрушили доста голяма част от сградите в града. Темпъл бар, благодарение на ужасното си състояние, бил оставен непокътнат. С течение на годините той се превърнал в централно гето, превръщайки се в нежелано място за модерните стандарти.

Строителна компания искала да построи тук автобусно депо, но много протести на местни хора, които не искали подобно разрушаване на историята, попречили на тези планове. Днес Темпъл бар процъфтява. През деня може да разгледате магазини и пазари, а нощем може да се повеселите в претъпканите с местни и туристи барове. Калдъръмените улици и оригиналната архитектура е запазена. Кой може да си представи, че такова градско гето ще спаси архитектурната история на града.

Най-известния бар на улицата е едноименния Темпъл бар, основан през 1840 г. В него може да откриете над 450 вида алкохол, включително бира и над 450 различни вида уиски. Това е една от най-големите уиски колекции в Ирландия. Освен впечатляващия си външен вид, вътре може да видите бронзова статуя на Джеймс Джойс. Пиенето е малко скъпо, но както и в другите барове в района, плащате си за преживяването, което просто не може да се опише.

Барът Foggy Dew е основан през 1901 г. и предлага традиционна атмосфера за разговори и качествена бира в по-модерна обстановка. Живата музика варира в жанрове и се изпълнява през цялата седмица, но най-известни са неделните фолклорни концерти, като музикантите насърчават публиката да участва заедно с тях. Точно в това е и красотата на ирландските барове – пренасят ви в свят на обща радост и приятелство.

Барът Norseman предлага прекрасна местна бира, уиски и жива музика, заедно с уникална атмосфера, която привлича пътешественици от целия свят. Над бара се предлага и пет звездно настаняване.

Барът, който ние посещавахме най-често, все пак апартамента ни беше на 15 мин пеша от Темпъл Бар, беше Oliver St. John Gogartys. Една от причините беше атрактивния му външен вид, но и заради това, че имаше отделена по-спокойна част в която можеха да влизат и семейства. Голяма част от баровете не могат да се посещават от деца по ясни причини, ирландците не са известни със спокойното си пиянство 🙂

Барът е кръстен на един от най-известните дъблински поети, който е бил и пилот, политик и отявлен фен на бирата Гинес, а също така и вдъхновението за героя Бък Мълиган в романа „Одисей“ на Джеймс Джойс.

Интериора му е впечатляващ, а преживяването да слушате жива музика тук е неописуемо. Въпреки леко скъпата храна и пиене, препоръчвам го от сърце. Това беше и един от малкото барове с външни маси.

Темпъл бар е очарователно място, с атмосфера, която не съм срещала никъде другаде. Да, претъпкано е с хора, често пийнали повече отколкото могат да понесат, но музиката и топлото посрещане навсякъде ви увличат и ви карат да се връщате пак и пак. Не случайно хората прекарват там често по цели дни, всеки път, когато ходехме имаше компания, която си играеше карти там всеки ден 🙂

Очаквайте продължението и не спирайте да пътувате!

Author: marinelapetrunova

1 thought on “Темпъл бар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *