Националния природонаучен музей на Ирландия

Лятото на 2019 г. семейството ни имаше възможността да прекара почти три месеца в Дъблин и ще се опитам да ви разкажа за всичко интересно, популярно или не, в града. Като цяло не бих могла да кажа, че Дъблин ми хареса особено, за разлика от Ирландия като страна. Излезеш ли от града всичко е невероятно красиво, но самият Дъблин не чак толкова… Разбира се, има прекрасни местенца, и сега ще ви разкажа за едно от тях.

Само две години преди Чарлс Дарвин да публикува известната си творба „Произход на видовете“, Природо-научния музей на Мериън стрийт в Дъблин отваря врати, през 1857 г. В колекцията му има повече от 2 милиона експоната, включително минерали и други геоложки предмети, препарирани животни и скелети, както на съвременни, така и на изчезнали животни.

Същинската забележителност, обаче, е как музеят не е променил начина си на излагане още от викториански времена. Пълен е с дървени витрини, в които може да видите африкански дивеч, а над тях да висят скелети на гигантски кит и акули. Много от препарираните експонати са над век стари и по някои може да се видят следи от ранните техники на препарирани, дори и дупки от куршуми. За някои хора това не е природонаучен музей, а музей на музей 🙂

В късните стадии на Ледниковата епоха, животни като гигантския елен Megaloceros giganteus са живели в Ирландия на климат, подобен на нашия. Те са делили средата си в космати мамути, хиени и кафяви мечки. В сравнение с другите европейски страни, в Ирландия е имало малко бозайници. Само няколко вида са успели да достигнат територията, преди острова да се отдели от Британия и северозападна Европа в края на Ледниковата епоха.

Ирландски бозайници

На приземния етаж се намират експонати на животни, риби и насекоми, населяващи Ирландия. Залите са буквално натъпкани с диорами, скелети и препарирани животни. Има дори оставени черепи, които децата да могат да разглеждат и пипат. Диорама на семейство язовци е една от сериите от много популярни експонати. Тези бозайници са типични са ирландската среда.

Птичи живот

Много видове от ирландските птици и такива, които посещават страната са включени в изложбата.

Хищници

Хищниците, които се съревновават с фермерите винаги са били под заплаха. Кафявите мечки и вълците са били премахвани от Ирландия през вековете, но златните орли са били често срещани до късния 19 век. Tази бяла мечка е много известен експонат, по нея отчетливо се виждат дупки от куршуми.

Морски и речен живот

Някога често срещана в ирландските реки, сладководната перлена мида е била застрашена в продължение на много години. Може да се видят още интересни риби, които бяха особено интересни за сина ми.

Първия етаж на музея е дом на лемури, маймуни и примати. Също така може да видите скелети и препарирани животни от целия свят, от слонове до китове. Особено впечатляващи са целите скелети на гигантски животни и препарираните носорог, хипопотам, зебри, слонове.

Маймуни

Изложбата на маймуни, като кафявия капуцин, показват какво приматите, включително и хората, имаме общо.

Месоядни

Най-интересното животно, което може да се види е бенгалски тигър, даден като подарък на крал Джордж V през 1913 г.

Целия етаж е изключително интересен за разглеждане.

За съжаление последните два етажа са затворени от 2017 г., първо защото стълбище е пропаднало, а после защото е нямало как да се направят достъпни за инвалиди.

Отвън сградата не е нищо особено, не впечатлява и изобщо не можете да предположите, че вътре се крият такива съкровища. Много симпатични, обаче бяха храстите „подстригани“ като животни 🙂

Входът, както и на другите държавни музеи,е напълно безплатен. Музея се намира в центъра на града, точно до Мериън скуеър и между Националната галерия и Археологическия музей. Заедно с тях може да се получи прекрасна обиколка и то на толкова близко разстояние.

Очаквайте продължението и не спирайте да пътувате!

Author: marinelapetrunova

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *