Bray

Лятото на 2019 г. семейството ни имаше възможността да прекара почти три месеца в Дъблин и ще се опитам да ви разкажа за всичко интересно, популярно или не, в града. Като цяло не бих могла да кажа, че Дъблин ми хареса особено, за разлика от Ирландия като страна. Излезеш ли от града всичко е невероятно красиво, но самият Дъблин не чак толкова… Разбира се, има прекрасни местенца, и сега ще ви разкажа за едно от тях.

Брей не е в пределите на Дъблин, но е толкова близо и толкова добре свързан транспортно със столицата, че ще го броя към нейните забележителности 🙂

Когато влаковете от Дъблин и Кингтън пристигнали в Брей през 1854 г. крайбрежния град, само на 20 км от столицата, се превърнал в любимо почивно място за градските хора. Брей бил планиран да бъде Брайтън на Ирландия и викторианската крайбрежна алея и елегантните къщи покрай нея са свидетели от тези първи години на туризъм.

Има различни като вид забележителности, които си заслужава да се видят, като ще започна с най-посещаваната – Sea Life Bray. Aквариума е един от най-големите морски зоопаркове с прясна вода в Ирландия и единствения на източния бряг.

Можете да видите различни създания , от любопитни и спасени до редки и енигматични. Дори може да ги видите от близо. Най-интересните са акули, морски звезди, медузи и октопод.

В аквариума има 30 витрини, специална пътеки от следи за деца, детска площадка за по-малките и възможност да присъствате на храненето на рибите.

Ако купите билет онлайн цената е 13,50 евро, а на място е 14,50. Има и няколко варианта за намаление, най-добре разгледайте сайта им.

Друга голяма забележителност е източния край на планината Уиклоу – Брей хед. Това е 241 метров хълм, пазещ южната част на града. Може да започнете приятна разходка от края на крайбрежната улица и да се насладите на прекрасни гледки към Брей, залива на Дъблин и планините. На върха има и каменен кръст, издигнат през католическата свещена 1950 година.

Ако продължите разходката ще стигнете чак до съседния крайбрежен град Грейстоунс.

Според USA Today, Maкдоналдс в Брей, намиращ се в кметството е петият най-интересен в света. Дуги подобни локации има в Рим, такъв с формата на НЛО в Розуел и още няколко в Щатите.

Има още една интересна забележителност в Брей – кула Мартело, построена през 1804-05 г. Днес е частна собственост на Боно от U2. Кулата е от гранит с малки защитни отвори. Сега е покрита от остъклен покрив с конусовидна структура. Кулата е точно брега и се намира по средата на изкуствен ров, ограден от каменна стена.

С това свършвам и този пътепис като препоръчвам, ако ви отвее вятъра някога към Дъблин, да посетите и това малко, но с прекрасни гледки градче.

Очаквайте продължението и не спирайте да пътувате!

Author: marinelapetrunova

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *