Phoenix Park

Лятото на 2019 г. семейството ни имаше възможността да прекара почти три месеца в Дъблин и ще се опитам да ви разкажа за всичко интересно, популярно или не, в града. Като цяло не бих могла да кажа, че Дъблин ми хареса особено, за разлика от Ирландия като страна. Излезеш ли от града всичко е невероятно красиво, но самият Дъблин не чак толкова… Разбира се, има прекрасни местенца, и сега ще ви разкажа за едно от тях.

Финикс парк е най-големия обществен парк в която и да е от столиците на Европа. Направен е първоначално като кралски ловен парк през 1660-те, а е отворен за посещения през 1747 г. Голямо стадо от елени все още живее тук. Паркът е и дом на Зоологическата градина, Президентската резиденция и викториански цветни градини. Намира се само на 3 км от главната търговска улица в града О’Конъл.

Отворен е целогодишно, без ограничение в работното време. Главните порти на Паргейт стрийт и Касълнок гейт са отворени по 24 ч., докато страничните приблизително от 7 сутрин до 10.45 вечер.

А ето и част от забележителностите, които може да видите, освен природата, разбира се 🙂

Барутния форт в юго-източната част на парк отбелязва мястото, на което е била построена Финикс Лодж от сър Едуард Фишър през 1611 г. През 1743г. къщата е съборена, когато херцога на Дорсет решил, че Дъблин се нуждае от склад за барут. Допълнително крило е добавено към форта през 1801 г. за да подслони войници.

Монумента Финикс е бил издигнат от четвъртия граф на Честърфилд през 1747 г. Паметника е издялан от портландски камък и е във формата на коринтска колона с птица феникс, издигаща се от пепелта на върха ѝ.

Викторианските обществени градини покриват площ от 22 акра и са създадени около 1840 г,. а отворени за посещение през 1864 г. Имат голямо орнаментално езеро, детска площадка, площи за пикник и алеи с цветя.

Паметника на Уелингтън е в чест на Артър Уелсли, херцог на Уелингтън, за който се твърди, че е роден в Дъблин. Завършен е в през 1861 г. и е най-високия обелиск в Европа, над 62 м. Има четири бронзови плакети, отляти от оръдия, пленени при Ватерло, три от които изобразяват неговата кариера, а четвъртия е надпис в основата на обелиска.

Владението Аштаун се достига от кръговото Финикс на Честърфилд авеню и има редица забележителности за млади и стари. Те включват замъка Аштаун, викториански кухненски градини, посетителския център, кафене и места за пикник.

Замъкът е средновековна кула-къща. До 1978 г. той е бил скрит между стените на джорджианско имение, което е било ползвано от секретаря на Ирландия. Когато то е съборено, замъкът е открит. След това е бил възстановен и сега е отворен за посещения. Датира от ранния 15 век.

Интересно е, че растенията около замъка показват плана на имението.

До градините има и симпатична детска площадка.

Последната забележителност в парка, за която ще ви разкажа, е президентската резиденция.

Áras an Uachtaráin (това е името ѝ на ирландски) има богата история преди да стане резиденция. Построена е през 1751 г. сред Финикс парк. До 1782 г. е била придобита от вицекралете, които са управлявали Ирландия от името на Британия.

Къщата е продължила да служи като тяхна официална резиденция до 1922 г. През 1938 г. става и резиденция на президента след извоюването на независимостта на страната. Може да се посети с организиран тур, всяка събота през годината. Той трае около час и 15 минути и е безплатен. Няма как да се резервира предварително, билети се взимат от посетителския център до замъка Ашфорд.

Очаквайте продължението и не спирайте да пътувате!

Author: marinelapetrunova

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *