Яйлата и Тюленово

След няколко дни прекарани в активна почивка и обикаляне на забележителности, дойде време и за малко по-далечните такива. Имахме някакъв план за деня, който не се осъществи съвсем, но това пък ни даде идеи какво да видим при следващото ни посещение на района.

Първа в списъка беше Яйлата. На 2 км южно от Камен Бряг и на 18 км североизточно от Каварна се намира Националният археологически резерват „Яйлата“ – приморска тераса с площ 300 декара, отделена от морето с 50-60 метрови скални масиви.

До не го се стига по хубав асфалтов път, който стига до паркинг с построен посетителски център. В него се плаща такса от 3 лв. на възрастен,, а можете да научите и повече информация или да си купите сувенир. Заедно с билета получавате и карта с по-важните находки, а навсякъде по пътеката има сложени и табели.

Тук се намира пещерен град от 101 жилища, заселени още през V хилядолетие пр.Хр. Три некропола от III – V век са издълбани в скалите. Некропол 1 е възникнал около издялано светилище, обърнато към изгряващото слънце.

В северната част на ‘Голямата Яйла’ се намира малка ранновизантийска крепост, изградена в края на V век. Частично са запазени четири кули и една кула-порта. От античността са съхранени още светилище, жертвени камъни, винарни, четири вкопани гробници и други.

Не по-малко значими са и останките под вода в акваторията на резерват Калиакра. Огромната дъга на залива на Калиакра е една единствена защита от северните и източните ветрове на корабите от най-древно време и естествен пристан за извършване на товаро-разтоварно работи. Освен това следи от приставане на кораби има и на Русалка и на Яйлата.

Името ‘Яйла‘ е от тюрски произход и на български означава ‘високо пасище’.

Легендата разказва, че на Яйлата прекарал последните си дни римският поет Овидий, заточен в град Томи (дн. Кюстенджа) от император Август. Приятелите му го измъкнали от град Томи с кораб. Овидий се приютил в залива на Яйлата и бил укрит от местното население.

На територията на резервата са разположени голям брой, дялани от човешка ръка единични или групирани в комплекси пещери. Само на Голямата Яйла те са 101. В продължение на няколко години с помощта на пещерняци, геодезисти и техници бе извършено пълното им документиране. Пещерите са разположени на няколко нива в отвесните скатове, ограничаващи местността към Добруджанското плато и морето. Използвани са в продължения на хилядолетие като жилища, някои от тях като гробници или църкви. През ранновизантийския период – V – VI век те са служели за монашеска обител, т.е. тук е съществувал един от т.нар. скални манастири в Добруджа. По стените на някои от тях личат прабългарски знаци – руни, кръстове и каменни икони.

Красотата на резервата е невероятна, като за разходка могат да отидат няколко часа. За съжаление ние нямахме време да разгледаме абсолютно всичко, а съм сигурно, че си заслужава.

След този резерват тръгнахме към едно от най-красивите и известни места в северното ни Черноморие – Тюленово и по-специално каменната му арка. Живописният бряг на с.Тюленово се намира до гр. Шабла, на 30 км от граничен пункт Дуранкулак и на 80 км от гр.Варна, близо до популярният Камен бряг.  Мястото е известно с уникалният си бряг и пещери, чист въздух, прозрачна морска вода и неповторимата си природа. Няма го ежедневието и шума на града, има само спокойни и щастливи мигове! За онези които търсят по диви места и искат да се доближат до природата, тук е място за пълноценна почивка, морски риболов и подводен туризъм.

До крайбрежието може да стигнете с кола, но пътя е черен и с големи, остри и стърчащи камъни. Препоръчвам да спрете в центъра на селото и от там пеша да отидете до арката, няма да ви отнеме повече от 5 мин.

Тюленово е място почти недокоснато от цивилизацията, красиво и неопитомено. Чудесно е за риболов и екстремните спортове като скално катерене и подводно гмуркане. Мястото не е подходящо за онези, които предпочитат да се изтягат на пясъка. Просто защото такъв няма. Добре е да сте опитен плувец, защото са малко подходите към сравнително равното дъно на крайбрежието.

След кратката ни спирка тук бяхме решили да отидем до Шабла, първо малко на плаж, а после да разгледаме фара и крайбрежието.

Вече беше станало ранен следобед и за наше голямо разочарование плажът беше претъпкан и с толкова огромни вълни, че нямаше никакъв шанс да успеем да влезем с детето в него. Въпреки всичко ивицата е доста дълга и предполагам, че ако не сте с малко дете тези неща няма да ви пречат. Има съвсем малка част с шезлонги, всичко друго е свободна зона.

Постояхме тук около час, но брулеше толкова силен вятър и беше такава жега, че решихме да си се връщаме към познатия Балчик и плажчето, на което свикнахме. Явно Шабла щяхме да я разглеждаме друг път 🙂

Това бяха и последните забележителности, които разгледахме през тази кратка почивка, като за десерт бях оставила малка изненада на връщане към София.

Очаквайте продължението и не спирайте да пътувате!

Author: marinelapetrunova

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *