Време и течение: Плантейшън Лейн

Заради средновековния си градоустройствен план, Лондон има мрежа от древни улички и малки алеи, които се свързват с главните улици и позволяват на тези, които ги познават, да се движат из Ситито далеч от хаоса и оживените улици. Плантейшън Лейн е с точно такова предназначение, особено след като пресича северната страна на църквата Света Маргарет Патенс, една от църквите на архитекта Рен след Големия пожар през 1666 г., но самата улица е създадена в сегашния си вид едва през 2004 г. като част от голямото преустройство на района.

Плантейшън Лейн е около 180 дълга и е перпендикулярна на двете големи улици, които свързва. И района и улицата са кръстени на бившия обитател на мястото – Плантейшън Хаус, построена през 1935 г. и ползвана като пазар за чай и продукти от гумени плантации.

Но това, което прави Плантейшън Хаус повече от просто една алея е, че е изцяло заета от постоянна арт инсталация, наречена „Време и Течение“

Инсталацията е по проект на колаборацията между британският художник Саймън Патерсън, номиниран за наградата Търнър през 1996 г., и архитектите и строителите за да може изкуството да бъде интегрална част от Плантейшън Плейс.

Темата на „Време и течение“ е препратка към дългия път и богатата история на Ситито както и постоянното влияние на Луната върху приливите и отливите на Темза. За да изрази тези теми автора създава два отличителни елемента : Време и Течение.

Елемента Време е представен от редица имена, вградени в плочника, който следва формата на нежна арка, чертаейки събития, хора, места и институции свързани с миналото и настоящето на Ситито. Забавно е проследите списъците, защото те лъкатушат като ориентация, а някои са непълни тъй като са прекъснати от стените на заобикалящите ги сгради или края на самата улица.

Елемента Течение е представен чрез 41 м дълъг и 6 м висок осветен панел, изобразяващ снимка на повърхността на Луната. Цвета на осветлението се променя бавно и представлява драматичен спектакъл особено по здрач, когато панела се отразява по улицата и съседните стени или когато вали и се отряза по мокрият паваж.

Ето и къде точно се намира, защото лесно може да я пропуснете, ако не внимавате 🙂

Author: marinelapetrunova

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *