Центъра Барбикан

Центъра Барбикан е място за всякакъв вид изкуство, намиращ се в Barbican Estate и е най-голямото подобно в Европа . Центъра е приемал концерти на класическа и съвременна музика, театрални постановки , прожекции на филми и изложби . Освен това помещава библиотека, три ресторанта и консерватория .

Лондонският симфоничен оркестър и Симфоничният оркестър на ББС са базирани в концертната зала на Барбикан . През 2013 г. Кралската Шекспирова трупа отново се завръща тук като постоянно място за представленията ѝ.

Центъра е собственост, спонсориран и управляван от корпорацията City of London, третата най-голяма компания, подпомагаща изкуството в Обединеното Кралство . Построен е като подарък към нацията и струва 161 милиона лири , а е официално открит от Кралицата през 1982 г.

Известен е и със стила на архитектурата си – брутализъм . Периода на подготвянето му е бил много дълъг и е отворил врати дълго след като заобикалящите го жилищни блокове, наречени Barbican Estate вече се ползвали . Построен е на място, което е било сериозно бомбардирано през Втората световна война.

Архитектите му са Питър Чембърлейн, Джефри Пауъл и Кристоф Бон , а самата сграда представлява комплекс на много нива с различни входове . По земята има специално нарисувани линии, които помагат на посетителите да не се изгубят из коридорите . Дизайна му – бетонен зикурат – винаги е бил повод за много дискусии и разнопосочни мнения . През 2003 г. дори бил избран за най-грозната сграда в Лондон .

Отвън , главната точка на центъра е езерото и заобикалящите го тераси .

Измежду целият този брутализъм стои църквата “ Сейт Жилс Крипългейт “ – една от малкото останали средновековни църкви в града. Твърди се, че на това място има църква от поне 1000 г., но най – ранните сведения са за норманска от 1090 г.

Лично за мен разглеждането на Центъра Барбикан беше интересно и различно преживяване . Сградата не е най-красивата , която бихте запомнили в Лондон, но може би точно това я прави уникална . За нас, живеещите в Източния блок не е нищо ново и невиждано, но пък разбираме, че и панелните блокове някога са смятани за модернистично и красиво течение в архитектурата 🙂

Показвам ви къде се намира Центъра на картата, като имайте предвид, че намирането от къде да влезете е малко странно, има много входове, различни нива и доста стълби .

Author: marinelapetrunova

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *