Уайтхол гардънс

Градините Уайтхол се намират на пешеходно разстояние от Трафалгар скуеър, посока Темза и на гърба на Министерството на отбраната . Те са част от градините Виктория ембанкмент, създадени през 1864 г. след укрепването на Темза от сър Джоузеф Базалгет.

Градините са направени през 1875 г. от Джордж Вулиями и имат прекрасна украса от храсти, лехи с цветя, големи лондонски чинари, липи и диви орехи . Три статуи сред тревните острови почитат Уилям Тиндейл, сър Хенри Бартъл Фрир и генерал сър Джеймс Оутрам . Градините предлагат скрит оазис , скрит зад изящна ограда, репродукция на дизайна на Базалгет от 1873 г. Също така са посочени като място от национална важност за запазване на природата заради приноса им към дивата природа.

Статуята на Уилям Тиндейл е сложена тук през 1884 г. Той e английски теолог, преводач и пред-реформатор от 16 век, водеща личност на английското протестантство. Той първи е направил превод на Библията на разбираем за простолюдието английски език. Докато частични или пълни преводи са били правени и преди това, Тиндъл прави своя превод директно от текстовете на еврейски и гръцки и първи се възползва от новия за времето си процес на печатане, което спомага за разпространението на превода.

Тази на Хенри Бартъл Фрер е от 1887 г. и е в памет на британския колониален администратор, който се издигнал до губернатор на Бомбай.

Последната, на Джеймс Аутрам, е поставена през 1871 г. Аутрам е английски генерал в Индия, известен с репутацията си на много честен, етичен и възпитан човек.

Сградата, която гледа в градината създава архитектурен фон, който ви пренася във френската провинция. Тя е построена през 1884 г. ,напомня френско шато и е била част от амбициозен план за развитие на луксозни места за настаняване в Уайтхол. В момента е хотел.

Ако се разходите до входа на хотела ще видите син плакет, в памет на оригиналния “ М „, описан в историите за Джеймс Бонд. Това е сър Менсфилд Къминг, който е бил шеф на Секретните служби , но използвал инициала “ C „. Практиката продължава и до днес, като неговите наследници на поста използват същия инициал.

А ето и точното им място за по-лесно ориентиране 🙂

 

Author: marinelapetrunova

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *