Парламент скуеър гардън

Градината пред парламента била създадена като голям церемониален площад през 1868 г. за да може да предостави подходящ достъп по ново построения дворец Уестминстър, известен повече като сградата на парламента. Площада бил преправен през 1949/50 г. при подготовката за фестивала на британската година през 1951 г.  Намира се върху земя, която някога е била оживен квартал с тесни улички, малки къщи и много малки алеи близо до средновековния дворец Уестминстър и църквата “ Света Маргарет „.

След 1950 г. площада претърпява редица промени . Специални пилони за знамена били сложени през 60-те, а светофарите били инсталирани през 1968 г.

Най-интересната част на площада и градината са редицата паметници, които са положени тук. Сред тях са на сър Робърт Пийл ( политик и два пъти министър – председател )

Дейвид Лойд Джордж , политик от Либералната партия и последния министър-председател от нея.

Маршал Иън Кристиан Смутс , южно-африкански политик, военен и философ. Бил е министър-председател на Съюза на Южна Африка.

Виконт Палмерстън, политик и два пъти министър-председател и то в апогея на държавата. Започнал кариерата си при торите, после се преместил при вигите, а накрая участвал в създаването на либералната партия.

Едуард Станли, граф на Дерби , аристократ и политик, образован от Хенри VIII.

Бенджамин Дизрели, граф на Бекънсфилд , политик от консервативната партия и два пъти премиер.

Нелсън Мандела – южно-африкански революционер, политически лидер и филантроп. Също така е бил и първият черен президент на Южна Африка .

Махатма Ганди – индийски активист и лидер на движението за освобождаване на Индия от Британско владение.

Сър Уинстън Чърчил е политик, военен и два пъти премиер, като е довел до победа Британия във Втората световна война.

Ейбрахам Линкълн , американски адвокат и шестнайстият президент на страната, като по негово управление е била и Гражданската война.

А тази година (2018 ) се добавя и още една статуя – на суфражетката Милисън Фосет и съм сигурна, че голяма част от другите на площада се обръщат в гробовете си 🙂

Освен паметниците може да се насладите и на невероятната гледка , която се открива към Биг Бен и парламента . За съжаление кулата е в ремонт, но се вижда дори и London eye, пък и няма да е в ремонт завинаги.

Ето и една снимка отгоре :

Градинката едва ли ще влезе в плановете ви като отделен обект , но можете да ѝ се насладите докато си почивате между големите забележителности.

Author: marinelapetrunova

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *