Севън дайлс

Seven Dials (Седемте слънчеви часовника ) е район в Ковънт гардън , Лондон, който първоначално е бил построен от Томас Нийл, член на парламента, в началото на 1690 г., който хитро направил улиците и сградите в триъгълна форма за да увеличи броя им, тъй като по това време наемателите плащали за площ от външните стени, а не на кв.м. вътрешна площ !

Нийл възложил на водещия английски каменоделец Едуард Пиърс да измисли и изработи колоната със слънчевия часовник през 1693-94 г. и я поставил за център на неговата собственост в Севън дайлс . Колоната има на върха си шест стени със слънчев часовник, а седмия бил самата тя. Счита се за един от “ най-красивите публични орнаменти “ и оформлението и идентичността на района са се развили около нея .

Нийл целял да направи Севън дайлс най-модерния адрес в Лондон, следвайки стъпките на успешния Ковънт гардън, построен по-рано през този век. За съжаление района не оправдал очакванията му и се превърнал в гето, известно с магазините си за джин. В един момент, всяка от шесте сгради, стоящи пред монумента била кръчма, а техните изби и подземия били свързани, осигуряващи път за бягство, ако се наложи .

През 19 век пък района се напълнил с ирландски работници, привлечени от ниските наеми .Така е изглеждал района по това време :

В сегашния живот на района могат да се видят много интересни магазини, живописният Нийлс ярд, както и две сини плочи ( керамични плочи, поставяни в памет на известни личности или събития ). Едната показва мястото, където бившия мениджър на Бийтълс, Браян Епщайн, развивал успешната си мениджърска компания. Втората е в Нийлс ярд  , на мястото, където се е намирало анимационното, монтажно и звукозаписно студио на Монти Пайтън .

Въпреки няколкото ремонти повечето сгради в района са запазили оригиналния си вид .

А това е точното място на картата :

Author: marinelapetrunova

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.