Гросвенър скуеър гардън

Освен огромните и прекрасни паркове , в Лондон има и хиляди по-малки, но не по-лоши градини. Ще се опитам да ви разкажа интересни детайли за тези, които аз и сина ми посетихме, а те изобщо не са малко. Въпреки, че някои от тях ги видяхме дъждовни и мокри, аз лично съм очарована 🙂 Започвам с първата, която имахме удоволствието да видим – градината на площад Гросвенър, намиращ се един от най-престижните и скъпи райони на града – Мейфеър ( Mayfair ). Aко това не ви говори нищо ( както на мен преди няколко месеца ), ще ви ориентирам, че е на около 10 мин пеша от Хайд парк и на малко повече от оживената и претъпкана Оксфорд стрийт.

Площад Гросвенър е част от мащабното владение на графа на Уестминстър и е най-големия площад в район Мейфеър. Построен е от сър Ричърд Гросвенър, а градината първоначално е направена през ранния 18 век, а по-късно преустроена през ранния 19 век. Била е частна градина за околните сгради, но през 1948 г. е отворена за всички, като преди това е била и ремонтирана и е добавена статуя на президента Рузвелт. На откриването е присъствал и самия президент.

Освен негова, тук има статуя и на Айзенхауер .

На източната част на градината има мемориал, който почита британците, загинали по време на атаките на Световния търговски център и Пентагона на 09 септември 2001 г. Мемориала представлява овална градина, засадена с цветя, които са били любими на загиналите хора, включително момини сълзи като символ на надеждата, мирта, розмарин за възпоменание, лавандула заради успокояващите си функции и бръшлян за вярност. Градината има каменна плоча в центъра и павилион с пергола, направени от зелен дъб, на който са изписани думите “ Тъгата е цената , която плащаме за любовта“, взети от съобщение на кралицата по повод атаките на девети септември. Растенията са специално подбрани северно-американски и британски видове, които цъфтят през септември за да съвпадат с годишнината от атаките.

Американското посолство се е намирало на номер 1 на този площад и през Втората световна война площада е станал американския център в Лондон, като генерал Айзенханхауер е бил базиран в сграда на номер 20 тук. В момента площада е доминиран от новото Американско посолство. Голяма част от оригиналните сгради са построени наново през късния 18 век , като доминиращия стил е нео – джорджиански.

Посолството

Иначе заобикалящите сгради са такива :

Ето и поглед на цялата обстановка, която е доста величествена, когато си на място :

През 1985 г. в южния край на градината се издига бронзова статуя на орел, наречена Меморила на орловата ескадрила.

Можете да я посетите свободно всеки ден, като е една добра спирка за кратка почивка от шумния и забързан център на Лондон. Има предостатъчно пейки, където да поседнете, похапнете или просто да се наслаждавате на обстановка и предостатъчно място за тичане и игри, ако и вие имате малки палавници с вас .

 

Author: marinelapetrunova

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.