Мозайката Queenhithe

С доста голямо закъснение, дойде време най-накрая да продължа разказите за забележителностите на Лондон, които успях да разгледам при три месечното ми пребиваване там. Освен някои от най-известните такива, ще ви разказвам и за доста други, които въпреки, че не са популярни си заслужават.

Куинхайт е естествен тесен залив на Темза в Лондон, името му означава „Пристанището на кралицата“ и е кръстен на кралица Матилда, която е дала право за ползване на доковете в началото на двайсти век. Това е само едно от многото исторически събития в продължение на две хиляди години, изобразени в 20 метрова мозайка покрай реката в Куинхайт.

Въпреки, че днес се усеща като затънтено място, това всъщност е родното място на модерен Лондон. Тук Алфред Велики е създал отново града през 886 г., след като е бил изоставен от римляните. Дори има сложена табела, която ви разказва за този момент.

Мястото е записани в съвременни документи като „Ethelred’s Hythe“, означаващо пристанището на Алфред, а стоките са били продавани директно от лодки, закотвени близо до брега. Показано е и на картата Агас, издълбана в дърво и едно от най-старите изображение на града.

През 12 век пристанището става известно като пристанището на Кралицата. Матилда била първата императрица, омъжена за бъдещия свещен римски император Хенри V през 1114 г. Но също така била и дъщеря на краля на Англия, Хенри I. Когато по-големия ѝ брат починал, тя трябвало да наследи английски трон, но той бил узурпиран от братовчед ѝ крал Стивън I. Връзката ѝ с това място е, че тя осигурила данъчни облекчения за вноса тук.

На над 30 метра са събрани 2000 години история. Художниците са били вдъхновени от истински археологически обекти, намерени в Куинхайт, фрагменти, открити по брега на Темза. Откритията са дадени на художниците, били са измити и след това вплетени в мозайката, така че може да видите истински исторически обекти по нея.

Очаквайте продължението и не спирайте да пътувате!

Author: marinelapetrunova

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *