Катедралата Сейнт Пол

С доста голямо закъснение, дойде време най-накрая да продължа разказите за забележителностите на Лондон, които успях да разгледам при три месечното ми пребиваване там. Освен някои от най-известните такива, ще ви разказвам и за доста други, които въпреки, че не са популярни си заслужават.

Повече от 1400 години, катедрала, посветена на свети Пол е стояла на най-високото място в Лондон.

Някога на това място може би се е намирал римски храм на Диана, но първата християнска катедрала е била посветена на свети Пол през 604 г., при царуването на крал Ателберт I. Катедралата изгоряла, а наследницата ѝ (построена 675-685 г.) била разрушена от нападения на викинги през 962 г. През 1087 г. трета катедрала, издигната на това място също изгоряла.

Четвъртата катедрала, известна днес като Стария Сейнт Пол, е построена от Каенски камък през 11 век. Тя е била една от най-масивните сгради на Британските острови и шпила ѝ бил по-висок от купола на сегашната. По време на Английските граждански войни (1642-51 г.), сградата била сериозно повредена от кавалерията на Кромуел, които я използвали като казарма. През 1660-те била дадена задача на Кристофър Рен, най-известния британски архитект, да проучи и поправи катедралата, но тя е напълно унищожена при Големия пожар през 1666 г. в Лондон, преди да започне строежа.

В последствие Рен проектира и надзирава конструкцията на днешната катедрала, която е направена главно от портландски камък. Плановете му били одобрени през 1675 г., а работите продължили до 1710 г. През 19 век били направени някои декоративни промени в интериора за да я приближат към викторианския вкус. През 1941 г., по време на Битката за Британия, граждански бригади защитавали сградата от пожар, въпреки че била ударена директно от бомби, дори една неизбухнала бомба била премахната от нева, с огромен риск за хората.

Рен комбинирал неокласически, готически и барокови елементи в сградата в опит да символизира идеалите хем на английското възстановяване, хем на научната философия на 17 век. Завършената катедрала се различава сериозно от одобрения план от 1675 г, обаче.

Западната фасада на Сейнт Пол е доминирана от триъгълен релеф, представящ покръстването на патрона на катедралата. Над него има статуя на самия свети Пол, обграден от други апостоли и четиримата евангелисти. Те са произведения на Франсис Бърф, който е бил сериозно повлиян от църковната архитектура на Рим. Негово дело е статуята на кралица Ан, намираща се пред катедралата. Ан е била властващия монарх, когато тя е завършена.

Двете западни кули имат на върха си ананас – символ на мира, просперитета и гостоприемството. Близо до върха на едната има и часовник, сложен през 1893 г., с три лица, всяко повече от 5 метра в диаметър. Над часовника виси Големия Том, камбана известяваща часа и най-голямата камбана изливана някога е Обединеното кралство.

В североизточния двор на катедралата се намира надпис, показващ мястото на Кръста на свети Пол, популярен център за новини и разговори в миналото, място на което, по време на Реформацията, е бил изгорен Новия завет на Уилям Тиндейл, защото е бил на английски и място на което поколения лондончани са създавали общественото мнение. Колоната, украсена с позлатена статуя на свети Пол е в чест и на публичното проповядване на християнската вяра на това място.

Известния купол на Сейнт Пол, доминиращ хоризонта на Лондон от дълго време, е съставен от три обвивки – външен купол, скрит тухлен конус с поддържаща функция и вътрешен купол. Кръста на външния се издига почти на 112 м над земята. В основата на външния купол е известната Златна галерия, предлагаща панорами към Лондон на 530 стъпала над земята.

По-надолу, точно под тухления конус е Каменната галерия, друга популярна точка за красиви гледки.

Видим отвътре в катедралата е вътрешния купол, каменна обвивка с диаметър 31 метра. Неговите стенописи най-добре се виждат от Шептящата галерия (наречена така, защото шепот от единия ѝ край може да бъде чут чак до другия), 30 м над пода на катедралата. Поддържайки тежестта и натиска на секциите на горния купол, се намират колони и контрафорси, а под тях, близо до височината на Шептящата галерия има кръг от 32 контрафорси, невидими от земята. Осем масивни пилона свързват контрафорсите с пода на катедралата.

На север и на юг от секциите на купола, са големи трансепти, на изток е мястото за хора и параклиса на Исус, докато нева и централния вход са на запад. Ограждащите фасадата кули се издигат на 65 метра. Южната е известна с Геометричното си стълбище, водещо до библиотеката и архивите на катедралата. От нева се стига до параклиса на ордена на Свети Майкъл и свети Георги, а параклиса на свети Дънстан се свързва със северната кула. Има около 300 паметника в катедралата. В апсидата се намира Американския мемориален параклис, посветен на войниците, загинали във Втората световна война.

Много важни воини, артисти и интелектуалци са погребани в криптите, включително лорд Нелсън, херцога на Уелингтън, както и архитекта Кристофър Рен, който е бил един от първите положени тук.

Цената за посещението на Сейнт Пол е 20 паунда, а ако си вземете билетите онлайн – 17. Има различни варианти за комбинации и намаления, така че е най-добре да разгледате сайта на катедралата.

За още по-красиви гледки към тази невероятна сграда, мога да ви предложа едно неконвенционално място – съседен мол 🙂 Казва се One New Change и от покрива му може да видите цялата катедрала, а от асансьора до него може да насладите на прекрасна гледка.

Очаквайте продължението и не спирайте да пътувате!

Author: marinelapetrunova

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *