Площад Мериън

Лятото на 2019 г. семейството ни имаше възможността да прекара почти три месеца в Дъблин и ще се опитам да ви разкажа за всичко интересно, популярно или не, в града. Като цяло не бих могла да кажа, че Дъблин ми хареса особено, за разлика от Ирландия като страна. Излезеш ли от града всичко е невероятно красиво, но самият Дъблин не чак толкова… Разбира се, има прекрасни местенца, и сега ще ви разкажа за едно от тях.

Площад Мериън е един от най-запазените джорджиански площади и се намира в сърцето на Дъблин. Създаден е през 1762 г. и е заобиколен от три страни от прекрасни джорджиански къщи от червени тухли, а от четвърта – правителствени сгради, Природонаучния музей, Лейнстър хаус и Националната галерия на Ирландия.

Площад Мериън е дом и редица културни организации като Ирландския традиционален музикален архив, Ирландския архитектурен архив, Съвета по изкуства и много други, както и студиа по дизайн, медийни компании, помещаващи се в тези великолепни градски къщи.

Площадът е свързан с много значими фигури от ирландската политика и културна история, а сред известните личности живели тук са Даниъл О’Конъл, Оскар Уайлд и Бътлър Йейтс.

къщата на Оскар Уайлд, сега е музей
къщата на Йейтс

Центъра на площада е обществен парк, един от най-красивите в Дъблин. Благодарение на шанса ни да имаме квартира в центъра на града, а и работата на мъжа ми да е в непосредствена близост, посещавахме парка почти всеки ден. Освен прекрасните тревни поляни, тук има и няколко интересни статуи.

Оскар Уайлд е бил, в буквален и преносен смисъл, огромна личност. Бил е висок 1,88 м и статуята му на ъгъла на площада е също толкова голяма. Като малко момче, Оскар Уайлд е играл на точното същото място. Тук е изобразен на около 40 години, в пика на кариерата си, облечен с известното си сако, издълбано от нефрит. Вярва се, че нефрита дава сила на човек да живее завинаги, нещо което Уайлд е постигнал чрез творчеството си.

Ако се вгледате в лицето му, ще забележите, че лявата му страна е щастлива, а дясната – тъжна. Такъв е бил и живота му.

Паметника е от скулптура от три част с цитати от живота на Уайлд. Той стои върху канара, донесена от близките планини Уиклоу. Срещу него от едната страна е съпругата му Констанс, а от другата – торс на млад Дионис, бог на младостта, виното, поезията и театъра, който е бил и вдъхновение за поета.

Около паметника има и няколко графита с негови цитати.

На отсрещния ъгъл на площада се намира паметник на Отбранителните сили, които са загинали по време на служба. Той представлява пирамида и символизира членовете на армията, флотата, авиацията и резервите, като вътре в нея има бронзови статуи на всяка част.

По алеите на парка има още няколко бюста на известни ирландци, както и няколко скулптури.

Тук, срещу толкова правителствени сгради, се намира и Стола на шута, паметник на един от най-обичаните алтернативни комици, Дърмът Морган, чиято кариера се е развила благодарение на осмиването на ирландски политици и получил световна слава играейки Отчето Тед, сериал за свещеник, който имал уклон към слава и пари. (Между другото е страхотен и го препоръчвам горещо)

Но най-голямата причина да посещаваме парка толкова често беше страхотната детска площадка, която стана любима на сина ни. Наречена е „Градината на великана“ и има фигура на полу-заровен великан, както и неговата „къща“, люлки, пързалки и какви ли не други забавни игри.

А ето как изглежда и самият парк на площада:

Очаквайте продължението и не спирайте да пътувате!

Author: marinelapetrunova

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *