Имението Килрудери

Лятото на 2019 г. семейството ни имаше възможността да прекара почти три месеца в Дъблин и ще се опитам да ви разкажа за всичко интересно, популярно или не, в града. Като цяло не бих могла да кажа, че Дъблин ми хареса особено, за разлика от Ирландия като страна. Излезеш ли от града всичко е невероятно красиво, но самият Дъблин не чак толкова… Разбира се, има прекрасни местенца, и сега ще ви разкажа за едно от тях.

Къщата и имението Килрудери се намират близо до градчето Брей в район Уиклоу и са били дом на семейство Брабазон (графове на Мийт) до 1618 г. Градините са едни от най-старите в Ирландия, създавайки идеално място за почивка и спокойни разходки.

Семейство Брабазон не са първите, които са живели в Килрудери. След норманското завоевание, Николас де ла Фелд дошъл в Ирландия и взел тукашните земи през 13 век, а след това ги отдавал под наем на абатството на свети Тома.

През 1534 г., Хенри VII преместил Уилям Брабазон от Лестър, Англия в ирландия за да служи като заместник-ковчежник, част от екип, който е трябвало да наложи новите тюдорски закони в Ирландия. През 1539 г. сър Уилям бил облагодетелстван от разформироването на манастирите и станал собственик на земите на абатството.

Няма никакви запазени документи за първата къща в Килрудери, но е известно, че е разрушена през 1645 г. Втория граф на Мийт построил нова през 1651г., гледаща на изток с по пет прозореца на стена и островръх покрив.

Десетия граф направил огромна реконструкция на къщата от 17 век през 1820-те, използвайки архитектите Ричард. Те проектирали имение в стил Тюдорски ренесанс с впечатляваща централна част, която включила в себе си първоначалната сграда. Новата къща имала формата на неправилен правоъгълник, включващ централен двор.

Градините на Килрудери са най-стария оцелял пример на градини от 17 век,въпреки, че са правени допълнения през 18 и 19 век.

Известен градинар хугенот, на име Боне бил нает от графа през 1682 г. Той бил ученик на великия ландшафтен дизайнер Андре ле Нотр, създател на градините на двореца Версай.

Градините са обогатени с аристократични дървета, посадени от редица поколения Брабазон, още от времето, когато имението станало тяхна собственост, преди 400 г. Засаждането на ново дърво често се случвало при появата на нов член на семейството.

Един от най-впечатляващите елементи на Килрудери е оранжерията, проектирана и построена от Уилям Бърнс през 1852 г. и вдъхновена от стила на Кристалния дворец в Лондон. Легендата твърди, че семейната тиара била продадена за да може да се финансира строежа и, че формата на купила в базиран на дизайна ѝ.

Може да се възползвате от организираните турове на къщата, от май до септември, най-добре е да проверите сайта. Освен къщата, можете и свободно да разгледате градините, цената е 8.50 евро. За мое съжаление, когато посетихме имението, имаше сватба и не можах да видя къщата отвътре, но ето малко снимки от интернет, за да видите колко в красиво.

Очаквайте продължението и не спирайте да пътувате!

Author: marinelapetrunova

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *