Пивоварната „Гинес“

Лятото на 2019 г. семейството ни имаше възможността да прекара почти три месеца в Дъблин и ще се опитам да ви разкажа за всичко интересно, популярно или не, в града. Като цяло не бих могла да кажа, че Дъблин ми хареса особено, за разлика от Ирландия като страна. Излезеш ли от града всичко е невероятно красиво, но самият Дъблин не чак толкова… Разбира се, има прекрасни местенца, и сега ще ви разкажа за едно от тях.

Пивоварната Гинес се намира в сърцето на St.James’s Gate Brewery и е дом на компанията Гинес от 1759 г., когато Артър Гинес подписва вече известния си договор за наем за 9000 години. Днес пивоварната е една от най-големите забележителности в Ирландия, в която посетителите могат да преживеят магическо пътуване в света на световно известната марка.

Артър Гинес наема пивоварната в историческия квартал Либертис през 1759 г., и бил толкова сериозно уверен в новия си бизнес, че подписал договор за 9000 години за 45 паунда на година. Разбира се, увереността му се оказала добре подплатена – днес това е най-голямата пивоварна в света.

Туристическата атракция е създадена през 2000 г., но сградата датира от 1904 г. Намира се в бивша „хоп хаус“ или сграда за ферментация за тъмна бира, където безценната Гинес мая е била добавяна към рецептата. Тя представлява стоманена конструкция, направена по модел на Чикагското училище по архитектура, което е било популярно през ранния 20 век. Идеята за новия посетителски център се зародила през 1997 г., по времето по което Гинес се е сляла с компанията Гранд Метрополитан.

Простира се на седем етажа и е проектирана за да потопи многото си посетители в историята на една от най-успешните марки бира в света. Построена е около гигантска халба бира Гинес с формата на лале, основна част в концепцията, която компанията нарича „идеалното наливане“. Пивоварната включва няколко интерактивни изложби, които показват процеса на произвеждането и продажбата на Гинес и как те са се променили от времето на Артър Гинес, включително старо оборудване и демонстрация на живо.

В залата, преди да започне разходката, може да видите трите главни съставки на бирата – ечемик, хмел и вода.

Самата обиколка започва със залата за печене, където се пече ечемика до 232 градуса.

Следват едни от най-старите части на мястото, 200 годишните казани, в които бирата Гинес е зряла с месеци преди да бъде изпратена до четирите краища на света.

Tук има много интересна светлинна инсталация, все едно сте в халба с балончета.

Освен това, между залите и изложбите, има места, в които може да опитате бирата, дори на едно от тях има жива демонстрация и ирландски танци. Самата сграда е впечатляваща, както и гледките между етажите.

В следващата зала може да видите как бирата се е придвижвала по света още от 1769 г.

А тук може да разгледате едни от най-знаковите реклами на компанията. Въображението е нещо, което никога не им е липсвало. Може да проследите 80 години новаторски печатни, дигитални и телевизионни кампании.

Някои от тях са истински произведения на изкуството, рекламиращи бирата.

Пивоварната е дом и на архива на Гинес, богата колекция на исторически документи още от 1759 г. и основаването на компанията. Тези артефакти, които могат да бъдат видяни само с предварителна резервация, включват родословни документи на бивши работници в Гинес още от 18 век.

Обиколката приключва в Гравити бар, който освен 360 градусова гледка над Дъблин, предлага и по една безплатна халба Гинес.

Цената на това удоволствие е 15 евро, като има няколко варианта за по-скъпи турове с допълнителни забавления. Мога да гарантирам, че това което ще преживеете и видите си струва всяка стотинка.

Колкото и да не обичам такива типично туристически дестинации, не мога да си изкривя душата – беше изключително забавно и запомнящо се.

Очаквайте продължението и не спирайте да пътувате!

Author: marinelapetrunova

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *