Площада Гранд Канал

Лятото на 2019 г. семейството ни имаше възможността да прекара почти три месеца в Дъблин и ще се опитам да ви разкажа за всичко интересно, популярно или не, в града. Като цяло не бих могла да кажа, че Дъблин ми хареса особено, за разлика от Ирландия като страна. Излезеш ли от града всичко е невероятно красиво, но самият Дъблин не чак толкова… Разбира се, има прекрасни местенца, и сега ще ви разкажа за едно от тях.

Площада Гранд канал е впечатляващо градско място на доковете в Дъблин, което е открито през юни 2007 г. Площадът се намира на док Гранд канал, на южната страна на река Лифи.

Проектиран е от Американски ландшафтни архитекти, Марта Шуорц, този площад, приблизително 10 000 кв.м., е един от най-големите павирани обществени пространства в Дъблин. 8 милиона евровия проект е от най-иновативните ландшафтни пространства, правени в Ирландия и е ключова културна дестинация.

Намира се в западния край на дока Гранд канал, като едната му страна гледа към водата. Офис сграда със затъмнени стъкла, на номер 1 от площада се намира на южната страна, театъра, проектиран от Даниел Либескинд е на източната, а 5 звезден хотел е на северната. Има магазини, кафенета и ресторанти на приземния етаж. Площадът е построен над подземен паркинг.

Площадът включва впечатляваща композиция на червен „килим“, простиращ се от театъра до водата в доковете. Той се пресича от зелен „килим“ от паваж със зелени площи. Червения „килим“ е направен от ярко червени покрити със смола плочи, на места има светещи пилони, отново в червено. Зеления „килим“ от саксии с формата на многоъгълник създават места за седене и свързват хотела с офисите срещу него.

Площадът също така се пресича от гранитни пътеки, които позволяват движение във всяка посока, и въпреки това е достатъчно просторен да приема различни активности през деня и нощта.

Района около площада също е много приятен, с нови сгради и лодки около водата.

Също така наоколо се намират офисите на големи компании като Гугъл и Фейсбук.

А скрита зад хотела се намира симпатична детска площадка, цялата покрита с пясък и идеална за почивка от разходките из града.

Очаквайте продължението и не спирайте да пътувате!

Author: marinelapetrunova

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *