Имението Фармлий

Лятото на 2019 г. семейството ни имаше възможността да прекара почти три месеца в Дъблин и ще се опитам да ви разкажа за всичко интересно, популярно или не, в града. Като цяло не бих могла да кажа, че Дъблин ми хареса особено, за разлика от Ирландия като страна. Излезеш ли от града всичко е невероятно красиво, но самият Дъблин не чак толкова… Разбира се, има прекрасни местенца, и сега ще ви разкажа за едно от тях.

Фармлий се намира в северозападния ъгъл на Финикс парк и покрива площ от 79 акра. В имението има много красиви сгради, включително главната къща, прекрасен пример за джорджиано-викторианска архитектура, потънала градина, оградена градина, часовникова кула и езеро.

Имението посреща всички важни посетители на държавата и приема международни срещи на високо ниво.

Първоначално малка джорджианска къща, построена в края на 18 век, Фармлий е купен от Едуард Сесил Гинес при брака му с братовчедка му, Аделаида Гинес през 1873 г. Правнук на Артър Гинес, основател на едноименната пивоварна, Едуард става първия граф на Айва през 1919 г.

С добавянето на оранжерията и балната зала през 1901 г. и засаждането на широколистни и екзотични растения в градините, Фармлий се превърнал в луксозен дом и стилно място за забавления. Чарът му идва от еклектиката на интериора, от класически стил до якобийски, Луи XV, Луи XVI и джорджиански.

През 1999 г. ирландското правителство купува имението от семейство Гинес за 29,2 милиона евро. Къщата е внимателно реставрирана за да бъде изискано място за приемане на важни посетители.

Входния коридор, в него има шест колони от мрамор от Конемара с йонийски капители и пиадестали, както и отговарящи пиластри от портландски камък, които крепят касирания таван на входа. Главната точка е камината от резбован и инкрустиран мрамор, може би копие от 19 век на оригинала.

Класическия мотив продължава и до стълбището в края на помещението.

Вратата в ляво води до трапезарията, която е обточена с украси в стил Луи XV. Може да видите впечатляващи резби, особено интересна е камината. Бронзови фигури на вакханки са сложени в нишите около нея, а под тях има викториански дъбови бюфети.

Стаята е проектирана така, че в нея да се сложат бродирани панели , купени от Лондон през 1874 г. Те идват от колекцията на кралица Мария-Кристина Испанска.

Главния вход на Фармлий първоначално е бил от северната страна на къщата, а тази стая сигурно е била приемна, където гостите или са вечеряли или са се оттегляли след вечеря. Когато Едуард Гинес купува къщата, входът е преместен от другата страна . Стаята става будоар и по-късно e превърната отново в приемна, но e запазилa името будоар.

Стаята е с овална форма с две ниши, от всяка страна на врата към коридора. Гипсовата украса на тавана датира от 1790 г. и е в стил Адам. От особен интерес са двете месингови заключващи плочи на вратата и са от 1736 г.

Синята стая е предверието към Балната зала.Тавана е копие на този от будоара, въпреки че не е толкова изящен. Трите арки са създадени от прозорците на старата къща, когато е добавена Балната зала през 1896 г.

Балната зала във Фармлий е блестящ архитектурен пример за времето си. Гостите на семейството са били изключително впечатлени от прекрасната декорация в стил Луи XVI с гирлянди, венци, музикални трофеи, урни, сфинксове и коринтски пиластри.

Висящ от центъра на тавана е великолепен полилей от стъкло и метал, направен през късния 19 век. Купен специално за тази стая и е взет назаем от семейство Гинес. Твърди се, че дъбовия под е направен от неизползвани бъчви от пивоварната, но този слух не е потвърден.

От балната зала врата ви води към Оранжерията, която е използвана като продължение на мястото за забавления. Създадена е през 1901-2 г. Отглеждали са се екзотични растения и цветя. Тръби с гореща вода преминават през цялата площ, покрити от решетки с ковано желязо, които са реставрирани. Мраморния под, който е оригинален, е нареден е традиционния модел от 18 век на осмоъгълници.

Часовниковата кула комбинира викторианското желание за смесване на естетиката с практичното и е доста известна забележителност. Издига се на 37 м височина и се вижда ясно над дърветата на имението. Гледката от балкона ѝ е спираща дъха.

Построена е 1880 г., стените ѝ са дебели 1,22 м от пясъчник. Камбаните са изляти между 1879-80 г. и всяка има надпис на латински. Часовника продължава да работи перфектно след повече от век и се е навивал всеки ден на ръка.

Центъра на поляните зад къщата е моравата, която се издига до голям кръгъл фонтан. Това е гледката, която е рамкирана от прозореца над камината в Нобеловата стая, който свързва прекрасно интериора на къщата с пейзажа навън.

Фонтана и моравата са оградени от прекрасни големи дървета, включително 200 годишен бук, меден бук и липи.

Потопените градини, в различни официални стилове, са били особено популярни в ранния 20 век. Тази тук е в датски и е създадена някъде около 1907 г.

Богато украсена врата води към правоъгълната градина, проектирана с три падащи тухлени тераси към овален басейн в центъра, с мраморен фонтан. Красиви пауни и спирали от храсти ограждат фонтана на две нива.

Оградената градина покрива около четири акра и се спуска идеално на юг. Чудесна двойка богато украсени железни врати водят към диагонална пътека, оградена два пъти от високи тисови живи плетове. На юг от главната пътека има малки овощна и зеленчукова градина, а на север – розова и лавандулова.

Каменен храм е бил добавен през 1971 г.,има шест антични каменни колони, меден покрив и орнаментиран ветропоказател.

По викторианско време да имаш млекарница било голяма работа. Тя била част от градината и се строяла далеч от стопанските сгради и техните миризми. Лицето на млекарницата във Фармлий има фронтон, заострен вход в готически стил и остъклена лампа над него. Също така има и пет красиви витража , изобразяващи пасторални сцени на крави и доячка.

А ето и още снимки от прекрасния парк, около имението:

И малко от стопанските постройки:

В галерията на имението, направена в една от бившите стопански сгради, често има изложби, но когато ние я посетихме, имаше такава на местен мъж, който цял живот е събирал Лего и е решил да покаже колекцията си на хората. Не е нужно да казвам, че детето беше във възторг. Някои от експонатите имат почти антикварна стойност.

Отвътре имението може да се види само с организиран тур, цената му е 5 евро, като задължително се резервира тук. Деца под 12 г. влизат безплатно, до 17 години за 3 евро. Парка може да се посещава всеки ден от годината без никаква такса.

Това е и точното местоположението на имението, ако решите да го посетите:

Очаквайте продължението и не спирайте да пътувате!

Author: marinelapetrunova

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *