Замъка Drimnagh

Лятото на 2019 г. семейството ни имаше възможността да прекара почти три месеца в Дъблин и ще се опитам да ви разкажа за всичко интересно, популярно или не, в града. Като цяло не бих могла да кажа, че Дъблин ми хареса особено, за разлика от Ирландия като страна. Излезеш ли от града всичко е невероятно красиво, но самият Дъблин не чак толкова… Разбира се, има прекрасни местенца, и сега ще ви разкажа за едно от тях.

Замъкът Дримна, в южен Дъблин, е построен през 1240 г. и е обитаван до 1954 г., правейки го един от най-старите постоянно обитавани замъци в Ирландия. Той е и единствения ирландски замък все още заобиколен от ров с вода и е прекрасен пример за стара нормандска феодална крепост.

В миналото района Дримна е бил покрит с гъсти гори, а реките му пълни с риба. В горите имало глигани, вълци и големи стада от елени. През различните ери тук живели хора, от които са намерени следи, но най-голяма следа оставят норманите.

През 1215 г. земите на Дримна и Тиренюр били дадени на норманския рицар Хю де Бернивал, пристигнал тук със Стронгбоу. Земите му били дарени заради помощта на семейството му в Кръстоносните походи и нашествието на Ирландия. По това време земите на Дримна били високи хълмове и гъсти гори, чак до дъблинските планини. През 13,14 и 15 век районът около замъка бил рядко населен и документи показват, че само около 11 човека са живели тук през 18 век.

Дримна е преживял доста нападения от клановете О’Тул. През 19 век след тези бурни времена, районът станал свидетел на индустрии като хартиената фабрика в долината Ландсдаун. Малки кръчми и ханове били построени за да подслонят пътуващите по пътя им към Талахт или по-далеч. Някои все още работят.

Най-ранния документиран собственик на замъка е сър Хю де Бернивал. Неговото семейство по-късно става известно като Барнуел или Барнуол. Въпреки, че те са първите, които са построили тук крепост през 13 век, главната сграда на замъка датира от 15 век.

В началото на 20 век замъкът и земите му са купени от Джоузеф Хач, член на градския съвет. Купил го за да ползва земите за паша на животните си. Той възстановил замъка и го превърнал в летен дом за семейството си. Наследниците му са живели тук до средата на 1950-те, когато преминава в ръцете на епископа на Нара, който го продава на Християнските братя за да построят училище, което все още съществува до замъка.

След това Дримна изпада в разруха и бил дом само на гълъби и други животинки. В следващите трийсет години ирландското време свършило каквото могло и причинило несравними щети. Един ден през 1985 г., мъж на име Питър Пиърсън се прехвърлил през рова с въже. Той имал интерес към възстановяването на стари сгради и решил, че трябва да върне на замъка старата му слава. Разбрал и, че е предложен за разрушаване, което за щастие успял да спре. Много хора и организации се включили в неговото начинание.

Замъкът Дримна е единствения замък в Ирландия, който е запазил напълно пълен с вода ров. Формата му е на правоъгълник и заобикаля замъка, градините и двора, и създава защитена среда за хора и животни по време на война и нападения. Ровът се захранва от малък извор, наречен Блубел. Днешния мост, по който влизате в замъка, е издигнат през 1780 г. и сменил предишния дървен такъв, който се спускал с вериги.

Над портата на кулата, от където посетителите преминават през големия вход се намира „убийствената дупка“. Камъни, скали, вряла вода или варовик са били изливани върху главите на всеки враг, който се опитвал да проникне. Главната сграда на замъка е построена през 15 век, а кулата през късния 16. Портала и стълбището са добавени през 19 век, а други сгради през 20-ти.

Подземното помещение е построено като склад за храна, но служело и като убежище, ако замъка е нападнат. Камината и печките са копие на кухните, които са били тук през 19 век. Тесните стълби, водещи до следващия етаж са уникални, защото завиват наляво, за разлика от повечето нормански замъци, в които завиват надясно (това е заради факта, че повечето хора са десничари и носят меч с дясната ръка)

Голямата зала първоначално се ползвала за всичко, от дневна до спалня, през 13 век. През деня масите и пейките били поставяни в средата на пода за ядене. През нощта сламени или тръстикови матраци били постилани на пода и обитателите на замъка спели на тях.

Кулата е построена през късния 16 или ранния 17 век. Висока е приблизително 17 метра и предлага страхотни гледки към заобикалящата природа. Повечето замъци в района, като Балимонт, Тененюр и Ратфарнам са можели да се видят от върха на бойниците.

Известна част на замъка Дримна е красивата градина – проектирана е във формален план от 17 век за да произвежда билки и медицински растения за домакинството. Понякога може да купите и мед, произвеждан тук.

Замъкът се разглежда отвътре само с организиран тур, часовете му може да видите кога са в сайта им. Цената му е 6 евро за възрастен, а за деца е 4. Градините и двора, обаче може да се видят безплатно. Намира се малко далеч от центъра на Дъблин, но има удобен транспорт, отбивката си заслужава.

Очаквайте продължението и не спирайте да пътувате!

Author: marinelapetrunova

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *