Катедралата Christ Church

Лятото на 2019 г. семейството ни имаше възможността да прекара почти три месеца в Дъблин и ще се опитам да ви разкажа за всичко интересно, популярно или не, в града. Като цяло не бих могла да кажа, че Дъблин ми хареса особено, за разлика от Ирландия като страна. Излезеш ли от града всичко е невероятно красиво, но самият Дъблин не чак толкова… Разбира се, има прекрасни местенца, и сега ще ви разкажа за едно от тях.

Катедралата е църквата майка на обединения диоцес на Дъблин и Глендалок. Тя е място за поклонение от почти хиляда години. Известна с красотата си, архитектурата и изящните си подови плочки, тя е дом на крипта от 12 век, една от най-старите и най-големите в Британия и Ирландия. Катедралата се намира в сърцето на средновековен Дъблин и е основана през 1030 г. от крал Ситрик, и била включена към ирландската църква през 1153 г., накрая оглавявана от известния архиепископ и патронен светец на Дъблин, Лорънс О’Тул.

Екстериора бил почти изцяло покрит с нов камък по време на реставрацията от 1875 г., но е запазена оригиналната норманска и ранно английска структура. На юг от трансепта са руините на къща за срещи. Самият трансепт има красив римски портал, преместен тук от северната страна през 1826 г.

Невът е започнат през 1234 г. в ранен английски стил, с заострени арки. Южната стена е построена наново през 17 век след като свода пада, но северната стена е оригиналната. Също оригинални от 13 век са западната ниша на хора и резбованите капители на нева, трансепта и мястото на църковния хор.

В южната пътека на нева се намира гробницата на Стронгбоу с впечатляващо изображение на въоръжен рицар. Малката фигура има дълбок монумент, в който е трябвало да се държат органите на благородника. Също на южната пътека се намира държавната пейка, резервирана за официални лица от националното правителство. В северната пътека е градската пейка, използвана от кмета и други важни лица. както и кръщелнята, дарена от сър Томас Дрю.

Викторианския параван за хора е направен през 1875 г., но медения аналой е от средновековието. Трансепта и мястото на хора са от най-ранните части на катедралата, датиращи от 12 и 13 век. Северния трансепт има паметник на сър Хенри Сидни, а в южния е гробницата на 19 граф на Килдаре.

На източната част на южния трансепт се намира параклиса на свети Лорънс О’Тул, като най-важната му част е железен реликварий с формата на сърце, съдържащ балсамираното сърце на светеца. Други останки от 13 век в този параклис са подовите плочки, използвани за модел на подобни през 19 век за други части от пода, и образите на помощник-абат и дама, за която се твърди, че е сестрата на Стронгбоу.

Средновековната крипта е впечатляваща част от тази историческа сграда, в която посетителите може да открият интересни артефакти, паметници и известните мумифицирани „котка и плъх“. Необикновената двойка са най-посещаваната част от криптата и дори са споменати в творбата на Джеймс Джойс „Бдение над Финеган“. Съкровищата на катедралата си заслужават посещение, може да видите безценни сребърни предмети и първото ирландско копие на Магна карта.

Цената на посещението е 8 евро за възрастни, деца под 12 години плащат 3,50.

В двора на катедралата се намират две интересни забележителности. Едната е паметника на арменския геноцид. Той представлява Качкер – традиционен арменски кръст, издълбан от вулканичен камък. Посветен е на 1.5 милиона арменци, които са били систематично и брутално убити от османския режим, геноцид започнал през април 1915 г.

Статуя на бездомен Исус, първия такъв извън Северна Америка е поставен тук, в двора на катедралата. Творбата е на канадския скулптор Тим Шмалц и представлява бронзова пейка, на която е легнал Исус, завит в одеяла, като разбираме, че е той само по белезите на стъпалата му. Идеята е да предизвика публичното внимание към проблема на бездомните и е дарена от анонимен благодетел.

Очаквайте продължението и не спирайте да пътувате!

Author: marinelapetrunova

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.