Долината на Рейн-ден четири

Това беше последният ни ден, в който имахме само една точка в програмата и следващо пристигане до летището във Франкфурт.

Та тази точка беше един от най-красивите и интересни замъци от програмата ни – Braunfels Castle. Тъй като имахме самолет да гоним,тръгнахме доста рано от апартаменти в Браубах и след около час бяхме пред замъка. Има си безплатен и широк паркинг точно пред него, така че няма да имате проблем с колата. Може да се разгледа само с организиран тур, който е на всеки час. Почти всички турове са на немски, но предлагат брошури на различни езици. Ние бяхме закъснели малко за първия и решихме да оползотворим времето като го разгледаме отвън, него и малкото градче в подножието му.

За градчето няма много за казване, а по-скоро за гледане. Прекрасни къщички и магазинчета, както и уютна и спокойна атмосфера рано сутрин, когато само няколко ранобудни пенсионера си пиеха кафето.

Замъкът Браунфелс се намира на базалтова скала на запад от града Браунфелс и се извисява на 100 м над долината Лан. Бил е седалище на графовете Солмс от 13 век и все още е собственост на графовете на Оперсдорф и Солмс-Браунфелс.

Вида на замъка се е променил доста през годините, като са добавяни нови части към комплекса и са се разрушавалаи други. През 1679 г., голяма част от Браунфелс била изпепелена в ужасяващ пожар.

През 1845 г. на замъка е направена масивна реставрация, благодарение на принц Фердинанд, който построил наново някои части в готически стил и е добавил известната „Зала на рицарите“.

35 години по-късно имало нова реставрация, този път от принц Георг. На него трябва да благодарим за днешният вид на замъка. Много от уникалните му черти, като кулите и страничните прозорци, са заради него.

Интериора е проектиран като музей и можете да разгледате част от него с различните турове, които се предлагат. Ето тук може да разгледате различните видове, но с две думи ще ви разкажа за всеки. Тура на замъка е обикновения, където ще разгледате най-красивите стаи на замъка и ще приключите с оръдията. Мастър тура е за хора, които се интересуват от специални части на замъка и е добре предварително да се уговорите с екскурзоводите. Семейният тур е направен за деца, като се обръща внимание на средновековния живот и хумор.

Цената на стандартния тур е 7 евро, а на специализирания – 10.

Мебелите и колекциите картини на семейство Солмс покриват периода от 13 до 19 век. Разбира се, снимането е забранено, показвам ви каквото успях да намеря в интернет, което хич не беше много…

Честно казано, отвън си заслужава доста повече, не знам дали бих препоръчала да отделяте време и пари за интериора.

Тъй като в предните дни нямах възможност да напиша, сега добавям и един замък бонус, който благодарение на това, че се намираше буквално над къщата ни, все пренебрегвахме.

Марксбург, известен още като Бург Браубах се намира на върха на скала, от дясната страна на река Рейн, в град Браубах. Тъмните покриви и светлата фасада дават на този средновековен архитектурен гигант специален контрастен вид. Съществува от 800 години и е запазен в първоначалната си форма, не разрушаван от бури или въоръжени атаки.

Замъкът съществува от 12 век, построен от лордовете на Епщайн като замък-комплекс, собственост на Избирателя от Майнц – член на семейство Епщайн, които го държат до 1238 г. По-късно преминава в ръцете на граф Еберхард II, който добавил част от готическия облик на Марксбург.

През 1866 г, замъкът става собственост на Прусия. През този период за него не се полагат никакви грижи и го грози опасност от разрушаване. През 1900 г., Германската асоциация за запазване на замъците го купува на символичната цена от 1000 марки, чрез подкрепата на кайзер Вилхелм II. Дори и попаднал под куршумите на американски войници, атакуващи нацисти, позиционирани в него през 1945 г., Марксбург никога не е разрушаван.

Може да бъде посетен само с организиран тур, траещ около 50 минути. Цената е 7 евро, деца под шест години влизат безплатно. Тук може да видите работното време, както и допълнителна информация.

А ето и най-важните забележителности в Марксбург:

При влизането в замъка ще минете през четири порти. Първата е внушителен спускащ се мост, следван от сводест тунел с антична книжарница вдясно, където преди 500 години е била мястото на пазача на портата.

Туровете започват пред Fuchstor (Лисичата порта), която е втората средновековна порта.

Над входа на третата порта, Schartentor, се намира зъбер, от който пазачите на замъка са хвърляли камъни върху нападащите врагове, ако успеят да стигнат толкова навътре.

В Голямата батарея се намират оръдия, насочени към река Рейн. Мерника им достига до 1000 метра, позволявайки на войниците да осигуряват реката по цялата ѝ дължина. Старата част на тази военна конструкция била изградена през 1589 г., а по-новата през 1711 г.

Кухнята се намира на приземния етаж на готическата част на замъка от 1435 г. Ползвана е единствено от прислугата, а господарите са се хранели в тяхната си зала на горния етаж.

Първата стая от следващия етаж е била спалнята на благородниците, обзаведена с дървена обшивка, легло с балдахин, люлка и фотьойл с място за четене в нишата на прозореца. Това е една от малкото стаи в замъка, топлена от печка.

Следва впечатляващата Голяма зала, сърцето на живота в замъка. Тъй като е била комбинация от дневна и трапезария, през свободното време се е ползвала за игра на шах или редки забавления от пътуващи музиканти. Малък коридор по външната стена води до средновековна тоалетна.

Една от най-впечатляващите части на замъка е „Колекцията Гимбел“, изложба от дванайсе фигури в цял ръст от 1880 г. които показват промените в броните и оръжията от древността до модерни времена.

В най-старата част на замъка, мазето на романският дворец, където са били старите конюшни, в момента се използва за малка изложба на тема изтезания и наказания през Средновековието и ранните модерни дни.

С това приключва и нашата обиколка из тези впечатляващи и интересни замъци. Лично аз съм много доволна и даже очакванията ми бяха надминати. Препоръчвам на всеки, който има възможност да се разходи в този край, най-добре с кола под наем, но дори и без пак мисля, че е възможно да се разгледат.

Казвам довиждане, защото следващото пътуване чука на вратата ми. Очаквайте новите ни приключения и не спирайте да пътувате!

Author: marinelapetrunova

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *