Двора на църквата Сейнт Дънстан ин дъ Ийст

Сейнт Дънстан ин дъ ийст е английска енорийска църква, намираща се на средата между Тауър ъф Лондон и Лондон Бридж като е била построена още по саксонски времена. Въпреки, че Големият пожар ѝ е причинил сериозни щети е била внимателно реставрирана и е добавена камбанария по проект на сър Кристофър Рен.

През 1941 г., обаче, църквата е съсипана от големите бомбардировки, наречени Блиц. Директен удар разрушава всичко от северната и южната стена, както и камбанарията. Започвайки на 7 септември 1940 г., Лондон е бомбардиран в продължение на почти 60 последователни нощи. Нощта на 29 декември била най-ожесточената, а германските самолети покрили Лондон с толкова бомби, че била наречена Вторият голям лондонски пожар.

След края на Блица над 1 000 000 домове били унищожени, включително и голяма част от саксонската църква. След войната града бил почти изцяло в руини и започнало бавно възстановяване. Но църквата останала недокосната. През 1967 г. корпорация Сити ъф Лондон решила да превърне бомбардираната черупка на църквата в обществена градина, която съществува и до наши дни.

Скрита в уединена странична уличка и отдавна притисната от модерните стоманени и хромови конструкции на града, тя си остава една от тайните лондонски градини. Една от последните съществуващи сгради оцелели от Блица, прорасла с дървета, бръшлян и каскадни цветя между разрушените арки, тя е трогателен мемориал за ужасите на Блица и завет за издръжливостта на Лондон, който го е успял да го преживее.

Можете да комбинирате разходката с близките Скай гардън, Монумента за Големия пожар, Тауъра или Лиденхол маркет. А ето и точното ѝ място:

Author: marinelapetrunova

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *