Лиденхол Маркет

Пазара Лиденхол датира още от 14 век и се намира в центъра на римския Лондон. Първоначално е бил пазар за месо, домашни птици и дивеч, а сега е дом на редица бутици, ресторанти, кафенета, винени барове и наградени пъб.

В началото на съществуването си Лиденхол е бил имение, но е преживял много смени на предназначението си, дори и Големия пожар и в момента е популярна дестинация за местни жители, посетители и работници.

Построен е на мястото на римска базилика и форум и е бил най-големия пазара на север от Алпите, заемащ район по-голям от Трафалгар скуеър. След като римляните си заминали голяма част от Лондон била оставена в руини и историята на пазара през Средновековието е неясна.

През 1309 г. за пръв път се появяват документи за имение Лиденхол, собственост на сър Хю Невил. През 1321 г. района около имението бил популярно място за срещи на продавачи на дивечово месо, а през 1397 г. към тях се присъединили и производители на сирене.

През 1408 г. бившият кмет Ричард Уитингтън придобил наема на сградата, земята през 1411г. Мястото бързо станало най-добрият пазар в Лондон за месо, дивеч, домашни животни и риба. Месния и рибен пазар заемал редица щандове зад величественото имение с оловен покрив. Пазара ставал все по-важен, особено след като били построени житница и параклис за да обслужват тълпите, които прииждали всеки ден.

През 1463 г. важността на пазара се затвърдила след като се издигнали пособия за мерене на вълна. През 1488 г. започнала и продажба на кожа, а през 1622 г. и на ножарски изделия, като тази търговия била ексклузивна само за този пазар. През 1666 г. Големият пожар унищожил по-голямата част на Лондон, включително и от пазара. Скоро е възстановен и за първи път бил покрит и разделен на говежди пазар, зелен двор и пазар за билки.

Бизнеса продължил до преустройството на Лиденхол през 1881 г. от архитекта Хорас Джоунс. Неговият проект заменил по-ранната каменна структура с ковано желязо и стъкло – сграда, която била удостоена със специален архитектурен статут. Знаменита част от пазара през 18 век бил „Стария Том“, гъска, която успяла да избегне екзекуция, въпреки че документи сочат за над 34 000 гъски заклани тук за два дни. Той станал любимец на пазара и храненик на местните страноприемници. След смъртта му през 1835 г. на преклоните 38 години бил погребан тук.

Пазара е използван за снимките на филмите за Хари Потър – тук са заснети външните сцени за Диагонали, калдъръменият търговски център, където учениците от Хогуортс пазаруват училищни материали като книги със заклинания и пръчки.

Ако днес се разходите из пасажа „Бичата глава“ може да разпознаете синята врата на оптика (празна витрина по време на снимките) като входа на Пробития котел в Огненият бокал.

А ето и местоположението му :

Author: marinelapetrunova

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *