Любопитни забележителности около болницата “ St. Bartholomew’s „

Болницата „St Bartholomew’s “ е построена още през 1123 г. и от тогава никога не е спирaла дейността си . Благодарение на позицията си и това, че е толкова стара около нея има няколко интересни обекта, които искам да ви покажа .

Първата публична чешма в Лондон

През 1859 г. “ Асоциацията за градски чешми за хора и животни “ била учредена , а преди нея достъпа до чиста вода бил монополизиран от частни компании , които не само, че рядко доставяли безценната течност, но често тя не ставала за пиене . Правителството изкупило частните компании и първите обществени бани и чешми започнали да се появяват из града .

Филантропът Самюел Гърни приел каузата присърце и построил първата чешма на Холборн Хил . Тя представлявала обикновено гранитно корито , намиращо се до входа на църквата St. Sepulchre-without-Newgate . Чешмата станала много популярна и скоро над 7000 човека спирали тук всеки ден .

Това, което виждаме днес е копие на оригиналната чешма , поставено през 1913 г.

Златното момче на Pye Corner

Статуята “ Златното момче “ се намира приблизително на мястото, където Големият пожар от 1666 г. бил потушен , но чак след като опустошил между 70 000 и 80 000 къщи в града . Като причина за пожара всички са приемали Папата и неговото желание да разруши града .

Но странната статуя предполага, че вината може да е някъде другаде . Под статуята има посвещение : “ Това момче е сложено в памет на Големия пожар, предизвикан от греха Лакомия „. Според автора на статуята явно причината за пожара бил големият апетит на лондончани .

Посвещението продължава : “ Момчето е направено нарочно дебело за да подсилва морала . Текста го описва като “ Момчето на ъгъла на Пай “ . Това, обаче, се отнася не за ъгъла на едноименната улица, а за отдавна забравена кръчма , която се намирала тук .

Мемориала на Уилям Уолъс

Намира се на една от външните стени на болницата и е посветен на сър Уилям Уолъс, екзекутиран наблизо на 23 август 1305 г. Той бил шотландски рицар , който станал един от главните лидери по времето на войните на шотландска независимост и особено известен след филма на Мел Гибсън “ Смело сърце „.

Процеса срещу Уолъс бил проведен в Уестминстър Хол , обвинен бил в измяна , на което той отговорил, че няма как да е виновен, защото никога не се е клел във вярност на Едуард I . Въпреки това бил осъден на предателската смърт, едно от най-ужасните наказания , изпълнявани в Средновековието . Легендата твърди , че не е проронил и стон по време на всички мъчения .

Статуята на Хенри VIII

Болницата “ St. Bartholomew “ функционирала в съюз с близкия едноименен манастир, който бил затворен през 1530 г. , когато Хенри VIII започнал похода си срещу всички манастири в града . Болницата също била в непосредствена опасност от затваряне , но до краля била изпратена петиция за запазването ѝ .

Отнело време, но накрая монарха се съгласил и през 1546 г. подарил болницата на града, която продължила да обслужва бедните и нуждаещите се . За да му благодарят за жеста , управата на болницата решила да постави негова статуя на една от северните ѝ врати, когато я ремонтирали, но около 150 години по-късно 🙂

Статуята с характерните за Хенри дрехи била завършена през 1702 г. и все още съществува . Това е и единствената публична негова статуя в Лондон . Може лесно да го пропуснете обаче, ако не знаете къде точно да гледате .

Входа на St. Bartholomew’s Church

Входа на една от най-старите църкви в града е рядък оцелял пример от Тюдорско време . Църквата била основана през 1123 г. като Августински манастир , но при църковната реформа голяма част от него била разрушена .

Около 50 години по-късно местен жител решил да построи отгоре ѝ жилищна сграда . Тя била скромна за тогавашните стандарти и като по чудо оцеляла при Големият пожар , благодарение на каменните стени на манастира .

Уилям Уолъс е бил екзекутиран на около 100 м от това място .

На картата ви показвам местоположението на чешмата, а ако продължите по улица Giltspur ще видите и всички други описани обекти .

Author: marinelapetrunova

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *