Риджънтс парк и Примроуз хил

Паркът на регента (Regent’s Park) е един от кралските паркове, които да посетите в Лондон. Намира се в северната част на централен Лондон. Паркът има външен и вътрешен път, подобни на пръстени, наречени външен и вътрешен кръг. Вътрешният кръг обгражда грижливо поддържаните градини на кралица Мери. Между тези два кръга паркът е само за пешеходци. Общата площ на Риджънтс парк е около 1800 декара, като в него има интересни сгради и забавления като езеро с чапли, места за плаване с лодки, спортни площадки и детски игрища.

Може да започнете разходката си от югоизточния край на парка, където се намират прекрасните  Avenue Gardens. Тук има красиви цветарници с пролетни и летни цветя, както и фонтани, вечнозелени плетове и големи орнаментирани купи, пълни с цветя . По средата на градините се намира голяма каменна купа, крепена от четири крилати лъва . Наречена е Грифона или Лъва Таза, и е сложена тук през 1863 г.

Като продължите само направо, след градините освен прекрасната зеленина наоколо може да видите и чешмата Ready Money. Направена е от гранит в готически стил и е получила странното си име от сър Cowasjee Jehangir , чийто прякор е бил Ready Money ( готови пари ). Той е бил богат индустриалец от Бомбай и е дарил чешмата на Regent’s park през 1869 г. заради защитата , която той и неговата Парси общност е получила, докато Обединеното кралство е владеело Индия .

Отляво на чешмата са градините на имението “ Saint John“. Замислени са да бъдат разделени на части и украсени със скулптури и творби от камък . Идеята им е била да са “ годни за медитация „. В центъра е трябвало да бъде св. Йоан Кръстител ( Saint John ), но по-късно бил сменен от статуята “ Хилас и нимфата “ . В градината се намира и бронзовата скулптура “ Дъщерята на козаря „, представляваща жена, носеща малко яре и е направена в чест на Харолд и Гетруд Байли . Посвещението  ѝгласи :“ На всички пазители на беззащитните „.

Самото имение е частно, но градините могат да се посещават през една малка врата, която ще отбележа на картата накрая на публикацията .

Имението  е построено през 1818 г.  от Джон Рафилд и е била втората обитаема вила в парка. Било е собственост на богати братя, после на третия маркиз на Бут, който преправя градината . По време на Първата световна е използвано за болница , после за  централното управление на St. Dunstan’s, а сега е частна резиденция.

От градините на имението влизате във вътрешния кръг на парка, където се намира входа на градините на кралица Мери , съпругата на крал Джордж V и майка на сегашната кралица Елизабет . Отворени са за посещения през 1932 г. , а  розовата градина представлява най-голямата колекция на рози с приблизително 12 000 цветя . Има 85 различни лехи, като в една от тях са показани и сорта “ Royal parks „. Освен розите, друго богатство на парка са делфиниумите и градината с бегониите . Най-доброто време за посещение са първите две седмици на юни , когато всички цветя цъфтят .

Задължително е да видите и масово пропусканите от хората Японска градина и водопад . Заради количката не можах да се разходя из самата градина, но я видях отстрани и си заслужава разходката.

Из градините може да видите и няколко красиви скулптури, но най-заслужаващата внимание е фонтана Тритон . Представлява група бронзови фигури, които изобразяват морски бог или тритон, който духа в мидена черупка и две русалки в краката му . Групата стои по средата на кръгло езерце. Подарен е от Сигизмунд Гьотце в памет на жена му . Гьотце е бил богат и успешен художник, който е живял близо до парка, а жена му е била основател на фондация, която е дарила фонтани на Хайд парк и Грийн парк .

След прекрасните градини може да си направите разходка и около езерото, където освен лодки и туристи може да видите и голямо разнообразие от диви птици. Regent’s park се гордее с опазването на дивите животни и полага специални усилия това да се запази .

На територията на парка има много спортни бази, място за пикници и разбира се, детски площадки. Тук има филиал университета Regent’s, като и тук се намира Зоологическата градина на Лондон.

Да не забравя да спомена задължителната естрада – известна е с това, че през 1982 г. ИРА поставя бомба тук и убива седем войника, а ранява 24 по време на военен концерт в парка . Често е наричана и “ Мемориалната естрада“ в памет на войниците .

А сега да се върна на детските площадки – има три, във всеки край на парка и са повече от прекрасни . Сигурна съм, че децата може да прекарат часове само там .

Първата е в южния край на парка и се казва Marylebone .

Втората е в източния – Regent’s Park Gloucester Gate

Третата се намира до кафенето на езерото и се казва Hanover Gate.

Regent’s park има продължение – малкия Primrose Hill  с една от най-невероятните гледки в Лондон . Както и Regent’s park този парк е бил място за лов на Хенри VIII. По – късно, през 1841 г. е купен от колежа Итън за бедните хора от северен Лондон – да имат място, където да почиват на чист въздух .Имало е време и когато тук са се провеждали дуели и съсзтезателни боеве .

На върха на хълма се намира една от шестте гледки, защитавани от градската управа. Намира се на почти 63 м надморска височина, а дърветата наоколо се поддържат ниски, за да не пречат на зрителите . През зимата, на север може да се види Хампстед . На върха се намира и камък с послание от Уилям Блейк : I have conversed with the spiritual sun. I saw him on Primrose Hill. ( Говорих с духовното слънце. Видях го на Primrose Hill )

Тук също има симпатична площадка, на която децата да се забавляват .

С това приключвам и този разказ, парка е прекрасен, препоръчвам да го посетите , аз лично мисля да отида още няколко пъти . Градините с розите бяха божествени, много отдавна не бях усещала аромата им, а там се носеше навсякъде.

Ето и картата със всички забележителности, които ви описах :

https://drive.google.com/open?id=18YMRNSm7OF4dQXyOsi1asceEzEYAtMb0&usp=sharing

Author: marinelapetrunova

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *