Малта – ден осем и последен

Най-доброто се оставя за последно, като в нашия случай това беше столицата на Малта – Валета. Градът е построен от великия магистър на йоанитския орден Жан Паризо дьо ла Валет през 1566 г. Това е първият в историята град построен на принципа на координатната мрежа на улиците, което позволява свежия морски въздух от двете пристанища да циркулира свободно по улиците и да действа като своего рода „средновековен климатик“. Една от най-големите забележителности на съвременната Ла Валета е сградата на парламента,която в периода между 1571-1574 е била официалната резиденция-дворец на основателя на рицарския орден на Св. Йоан-Жан Паризо дьо Ла Валет. Орденът на Св. Йоан владее укрепеното селище ла Валета до 1798г,когато града,респективно острова е завладян от французите. Две години по-късно Англия обявява Малта за своя колония.Страната остава под английски флаг до 21 септември 1964, когато обявява своята независимост, а от 1874г, Ла Валета се превръща в столица на република Малта. По време на Втората световна война, града е бомбардиран от немската авиация и търпи серизони загуби в богатия си архитектурно-сграден фонд.
Ние, противно на всички туристи, решихме да започнем обиколката си отзад напред и първата точка от плана беше крепостта Св. Елмо, който се извисява между двете пристанища, като контролира входовете им. Имал е голяма роля във Великата обсада на Малта от османците. За съжаление, форта също не е отворен за посетители, благодарение на продължаващата от 2009 г реставрация.

Поглед от морето
Поглед от морето
Поглед отгоре
Поглед отгоре
Какво видяхме ние
Какво видяхме ние

Разочарованието бе голямо, но леко се смекчи от Военния музей, който се намира отстрани на крепостта и показва прекрасна експозиция на останките от военната сила на Малта през двете световни войни.Самият музей се намира в една от кулите на форта и обстановката е много впечатляваща.

Самолетче
Самолетче
Военния музей
Военния музей

Поумнели значително решихме просто да се изгубим в този „голям“ град и да се оставим на случайността. Не сбъркахме определено, защото след кратка разходка из уличките стигнахме до „Горните градини Барака“ – изключително красиво място, почти на края на града, веднага зад крепостните стени. Построени са в далечната 1661 г и са били частни градини на рицарите. Сега всеки може да си почине в тях, като освен отдих предлагат и страхотни гледки към трите съседни града и главното пристанище на Валета. Тук се състои и една от най-големите атракции – Оръдеен поздрав, един в 12 и един в 16 часа. Този ден, поздрава в 12 ч. не се състоя и се наложи да се върнем по-късно.

Поглед към оръдията, пристанището и съседните градове
Поглед към оръдията, пристанището и съседните градове
Градината
Градината

Благодарение на много полезно приложение за телефона си, научихме всички тези интересни факти, които иначе беше невъзможно да разберем. През него разбрахме, че има и „Долни градини“ и , естествено, се насочихме натам. Не толкова красиви, но също така с прекрасни гледки като Горните.

от входа на Долните градини
от входа на Долните градини

Най-прекрасното на град като Валета е, че накъдето и да обърнете поглед, ще откриете невероятна архитектура и очарование. Всяка улица е като малко бижу, запазило духа на отминала епоха. Дори и да не посетите нито един музей, напълно достатъчно е да седнете в някое кафене ( за препоръчване извън главната улица ), да поспрете да хапнете сладолед или просто да позяпате. Няма как да не се влюбите в града. Напълно пренебрегнах няколкото минуса, като паркиралите коли, боклуците и теснотията само при загатването на гледки като тези :

Британски дух
Британски дух
Застинали във времето
Застинали във времето

Следващата ни спирка беше Дворцовата оръжейна и бонус- State apartments. Оръжейната е доста богата, с експонати от цялото управление на рицарския орден и лични доспехи на някои от най-изтъкнатите малтийски рицари.

Оръжейна
Оръжейна
Оръдия
Оръдия
Доспехи
Доспехи

Държавните апартаменти в момента представляват музей, като част от тях все още се ползват от президента и администрацията. Доста е забавно да забележиш, че от кабинета на президента те дели едно въженце и охраната любезно ти се извини, затова че ти е попречил на снимката 🙂

Коридор
Коридор
Президентска врата
Президентска врата

Вече приключили културната програма, се впуснахме в изучаване и откриване на скритите улички и местенца. За изпроводяк Малта и Валета ни изпратиха подобаващо. Поздравявам и вас :

http://tinypic.com/player.php?v=3445zkn&s=8#.W7PFl3v26pq

За завършек на този пътепис искам да пожелая на всеки да има възможността да посети този магичен остров. Атмосферата, в която ще попаднете е несравнима и заслужава колкото и малко време да му отделите. Разбира се, най-добре е да имате на разположение поне две седмици, като не съм сигурна, че и това ще е достатъчно. Сигурна съм, че не успях да предам и половината от еуфорията си и очарованието на Малта, и особено на Валета, но тази държава трябва да се пипне и да се усети, не може да се преразкаже. За нашата една седмица едва одраскахме повърхността… Останаха много не посетени места, много непреживяни емоции, неопитани преживявания… Малта , очаквай ни, ще се върнем 🙂

Author: Marinela

1 thought on “Малта – ден осем и последен

  1. Много изчерпателен и полезен пътепис за всички бъдещи туристи.
    Благодаря

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *