Мальовица

Или пишман туристи тръгнали на разходка.

Това е най-точното определение, с което бих могла да опиша цялата ни група и поради тази простичка причина, днешния пост ще е много повече фото-разказ, отколкото пътепис.

Първоначалната идея за деня беше да стигнем с кола до комплекс Мальовица, от там, през хижата до Страшно езеро. Оказа се, че мястото оправдава името си и пътя хич не е лек, а и прогнозата за времето беше за дъжд с гръмотевични буря. Носят се легенди това място и  за падащи кълбовидни мълнии, благодарение на залежите на желязна руда в района, а и вече преживявала гръмотевична буря, с добавка светкавици, при изкачване на Мусала, решихме да опростим маршрута и да се качим само до хижата. Който го е минавал знае, че пътя изобщо не е труден, няма големи изчаквания и стръмнини. За радост прогнозата не се изпълни, вярно, че слънцето напичаше като в Сахара и пот се лееше с кофи, но имахме прекрасен ден.

Спирам с обясненията си и започвам със снимките, тя природата така или иначе е много по-красива и интересна от всичко, което бих могла да опиша аз.

Enjoy !

 

 

Подножието на МальовицаВсичко започна от тук, поляната пред хотела и пистите през зимата. Следващата снимка е и на самият връх.

МальовицаЦелия път по време на разходката беше осеян с гъби, с неизвестен за мен вид, но явно и за някой друг, който беше изритал абсолютно всяка гъбка, която беше зърнал..

Гъбка 1ГъбкиГъбка 2

Нямаше как да подминен и боровинките,обрахме каквото бе останало по пътеката. IMG_4989IMG_5101                                                                       Красота по пътя :

IMG_5122IMG_5020

IMG_5022IMG_5042Както вече отбелязах, потта се лееше обилно, така че при пристигането ни на хижата се наложи да си починем повече от очакването и да изсушим мокрите си дрехи. Може би, заради това, времето реши да ни се разсърди и започна да се заоблачава. По някое време решихме, че можем и да се пробваме да изкачим върхи, но облаците ни отказаха. Стигнахме само до „първа тераса“, където хапнахме сандвичите си, които странно защо, но на чист въздух са в пъти по-вкусни от обикновено. Помотахме се малко по камъните и изморени, но щастливи си тръгнахме кой от къде е …

IMG_5067IMG_5071IMG_5091

Author: Marinela

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.