Лапландия – ден три

След последните два доста емоционални дни, следващите бях с доста по-лека програма, даваща ни възможност хем да се насладим на организираните турове, хем да разгледаме спокойно Рованиеми и природата наоколо.

За днешния ден имахме планирано само едно събитие – каране на шейни с елени. Бяхме го запазили още от България с фирмата Sunny Safari. Прелагат се различни варианти като продължителност и километри на разходката, като ние избрахме среден – хем не много дълго, хем не много късо.

Срещата ни беше в 10:15 ч. на уречено място пред един хотел в центъра на Рованиеми. Взеха ни с бус и ни закара до офиса им, някъде из снега извън града, където се преоблякохме с предлагани безплатно от тях ски гащеризони. Ако имате нужда можете да си вземете и обувки, чорапи, ръкавици.

След това ни закараха и до фермата за елени, където освен тях гледат и хъскита. Казва се Raitola и се намира близо до Santa Claus Village.

Още при пристигането ни посрещна прекрасна природа и еленчета, спокойно разхождащи се из специални заграждения, беше като приказка.

Освен тях, в един широк двор имаше и няколко вързани, които можеше да галим и да се снимаме с тях. Предупредиха ни, обаче, че не трябва да викаме, тичаме или да правим резки движения около елените. Лесно се плашели и можело да ни нападнат, така че ако ходите при тях, внимавайте, все пак са диви животни.

Тук, сред еленчетата, прекарахме времето, докато дойде нашия ред за шейните. А, забравих да кажа, има специално направено хълмче и свободни шейни, с които децата да се забавляват.

Преди да се качите на шейната ви разказват как да я управлявате и какво да правите, ако стане някакъв проблем. Елените се движат в специален коридор, така че трудно може да стане нещо, но все пак. Те са малко като магарета и обичат да спират, та се налага да ги подканвате 🙂

Преживяването е прекрасно, много забавно и специално, въпреки, че еленът не се движи бързо.

Обиколката е около километър, като за нас, беше напълно достатъчна.

Както можете да чуете, бяхме повече от впечатлени всички 🙂

След приключването на обиколката ни поканиха в една от сградите наоколо, където ни обясниха за отглеждането на елените и любопитни факти за тях. Почерпиха ни с топъл плодов сок и канелени кифлички, а имахме и възможност да се постоплим на огъня.

Освен всичко това ни дадоха и „шофьорски книжки“ за управление на шейна, които обаче, имат само пет години давност, така че ще трябва да се върнем пак да ги подновим 🙂

След така забавно прекарани няколко часа, дойде време да се върнем към Рованиеми. За наш късмет, само ние бяхме към града, така че, вместо в центъра на града ни оставиха точно пред апартамента ни. Въпреки, че не бяхме правили нещо физически изморително, имахме нужда да си починем. Даже имахме време и за малко пързаляне с шейна на хълмчето до блока ни.

Естествено, след няколко часа ни омръзна и решихме да се разходим до града. Нямахме никакви планирани неща, така че просто искахме да се разтъпчем в снега. Както вече бях писала, до центъра пеша беше около 20 минути, за нас – около 30 заради постоянното бухване в преспите от страна на сина ни 🙂

Опитахме се да разгледаме така наречения мол, който е доста малък, но с изненада установихме, че магазините затварят в седем 🙂 Аз обаче, се сетих, че бях видяла ледена пързалка първият ни ден и поехме по нея. По пътя, по пешеходната алея в центъра, видяхме семейство возещи децата си на шейна, а едното дори си спеше в нея…

А ето я и пързалката, за 10 евро може да се пързаляте колкото време искате, освен това да си вземете и кънки. Не е голяма, но за деца е перфектна.

Направихме си и кратка разходка до замръзнала река, която е на десетина минути от центъра и дойде време да вечеряме.

Както вече ви разказвах, няма много възможности за хапване в града, но на арабските пици и дюнери винаги може да се разчита 🙂 Може да прочете в първия ми пътепис по-подробно за тях.

Очаквайте продължението и не спирайте да пътувате!

Author: marinelapetrunova

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *