Амстердам – ден четири

Това беше последния ни ден в Амстердам, а за него бях запазила едно преживяване, за което имах огромни надежди. Полетът ни беше следобяд, така че нямаше как да правим големи планове, но пък този факт ни даде възможност да отделим достатъчно време на галерията Fabrique des Lumieres.

Бяхме с вече приготвен багаж, така че сутринта набързо напуснахме хотела, казахме си чао със зайчетата и потеглихме на дългия път до парка, в който се намираше галерията. Времето беше доста неприятно, валеше и беше студено, въпреки че беше пети юни.

Fabrique des Lumieres се намира в Westerpark, в сградата на бившата фабрика Westergas. Бяхме си взели предварително билети за 10,30 ч., с идеята да се имаме време да хапнем и да пием кафе. С лека изненада открихме, че нищо не работеше наоколо, освен едно малко кафене, което тъкмо отваряше. Повече не и трябваше, хапнахме набързо на крак, скрити под навеса му и се насочихме към галерията.

Сградата е била построена през 1885 г. и е използвана за фабрика за газ. Този газ бил използван за да се осветяват улиците на Амстердам, но с модернизацията на града фабриката вече не била нужна. Престанала да работи през 1967 г. Както и може да се очаква, районът бил в окаяно състояние, много замърсен, и всички се чудели за какво може да бъде използван. Първоначално бил склад, а след 1992 г. се използвали за креативни и културни дейности.

Fabrique des Lumieres за пръв път отваря врати през 2018 г. в Париж, а от 2022 е и в Амстердам. Изложбите, които представя са нов начин да се потопите изцяло в изкуството на определен автор и да съпреживеете картините по напълно нов начин.

По време на нашето посещение, изложбата беше посветена на Густав Климт и Хундертвасер. Да кажа, че бях впечатлена дори не описва една десета от това, което преживях. На снимки не може да усетите невероятното чувство, но ще се опитам да ви покажа:

Билета струва 15 евро за възрастен и 11 за деца над 5 години, и си струва всеки цент! Това беше едно от най-впечатляващите неща, които съм преживявала! Може да ги купите от тук – Fabrique des Lumieres.

Качвам и няколко клипчета за да усетите за какво говоря:

Представянето продължава около час, като вие може да си стоите колко искате. Ние стояхме захласнати повече от час и половина.

За останалата част от деня нямам какво да разкажа, освен безпроблемното пътуване с влак до Айндховен и летенето до София. Всичко мина нормално, така че ви оставям с това неописуемо преживяване и красота!

Очаквайте следващите ми пътеписи и не спирайте да пътувате!

Author: marinelapetrunova

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *