Градините Тауър Хил

С доста голямо закъснение, дойде време най-накрая да продължа разказите за забележителностите на Лондон, които успях да разгледам при три месечното ми пребиваване там. Освен някои от най-известните такива, ще ви разказвам и за доста други, които въпреки, че не са популярни си заслужават.

Кварталът Сити ъф Лондон (City of London), още от древното си минало като римски търговски център до сегашната си слава като един от най-скъпите квартали в света, е един от най-важните исторически и впечатляващи части на града. Тук небостъргачи като „Краставичката“(The Gherkin) се срещат с римски руини и архитектурни чудеса от всяка ера помежду им, включително невероятната катедрала на Кристофър Рен „Сейнт Пол“ и плашещо класическата Банка на Англия на Джон Слоун.

Аз обаче искам да ви разкажа за една често подминавана част на Ситито, благодарение на световно известния си съсед Тауър ъф Лондон (Tower of London).

Градините Тринити скуеър (Trinity Square Gardens) са официални градини с богата история и прекрасни гледки към заобикалящите ги сгради. Те се състоят от морави, алеи с цветя, красиви дървета и няколко мемориала. Градините са създадени със специален закон на парламента през 1797 г. и са възстановени през 2003 г.

Една от интересните сгради наоколо е Тринити Хаус (Trinity House), построена през 1796 г. В нея се помещава Главния фонд за фаровете на Англия, Уелс и Гибралтар, основан през 1514 г. Тази организация служи за обучение и подкрепа на морското общество.

Зад впечатляващата нео-класическа фасада, проектирана от Самюел Уаят, се намират пет прекрасни банкетни и конферентни зали. Овалната библиотека е най-голяма и има галерия и красиви витражи от 16 и 17 век.

Съдебната зала изглежда като салон в някоя важна къща в провинцията и е доминирана от впечатляващ алегоричен син таван.

Три по-малки стаи (Трапезария, Стая за четене и стаята на Пепис) се намира встрани от главните и са чудесни за почивка. Освен тях има и елегантна приемна с необичайно двойно завито стълбище, а самата Тринити Хаус показва впечатляващи морски артефакти – включително месинговата камбана от Кралската яхта Британия, отбелязващата важната роля, която тя е имала в националната морска история.

В дългата си над 200 годишна история, сградата е приветствала кралски особи, премиери и лордове. Може да се посети с организиран тур, чиято цена е 10 лири и трае около 75 минути.

До нея се намира прекрасната сграда на хотела „Четири сезона“. Изящната сграда е проектирана от сър Едуин Купър и е построена през 1921-22 г. като новата централа на Организацията за пристанищата в Лондон. При откриването си е била една от най-високите сгради в града. По време на възхода си, централата е била посещавана от стотици хора всеки ден, които плащали такси за стоките си, пристигнали на пристанището. Под голям купол, поддържан от мраморни колони, централната ротонда на сградата е имала орехови и месингови гишета.

Сградата е била сериозно пострадала при германските бомбардировки, купола е бил разрушен. При реставрацията през 1970-те е построен правоъгълен офис-блок за да замести централната част, която е била разрушена през войната. През 2017 г. отваря и хотела. По време на реставрацията са правени консултации с археолози. През 17 век на това място е имало сграда на Кристофър Рен, която е помещавала администрацията на Кралските морски сили, а през 18 век и от Източната индийска компания. Най-дълбоките слоеве са показали орнаменти и парчета от римския Лондон.

Екстериора е включен в много филми и телевизионни предавания като „Короната“ и филма за Джеймс Бонд „Скайфол“.

Освен сградите, на площада има и няколко исторически паметници. Тук се е намирал официалния ешафод, издигнат за пръв път пред 1485 г. Ползвал се е за публични екзекуции на хора като Едуард Стафорд (херцог на Бъкингам), Томас Мор, Джон Фишър, Томас Кромуел и още много известни исторически личности. Сега е павирана част, с плакети на част от хората, починали на това място. На една от тях пише и „За да почетем трагичната история и много случаи на мъченичество на тези, които за вярата, страната или идеалите си са рискували животите си и са загубили. На това място повече от 125 човека са убити, някои които са записани тук.“

Доста е отрезвяващо да прочетеш имената и да стоиш на толкова трагично и насилствено място. Имайте предвид, че Ан Болейн и другите съпруги на Хенри VIII не са убити тук, а на специална частна екзекуция вътре в Тауъра.

Може би повече от всяка друга нация, Обединеното кралство, е разчитало на овладяването на океаните за нейното величие. От дните на империята през 18 и 19 век до борбата за оцеляване при бруталните конфликти на 20 век, моряците от Британските острови са напускали пристанищата на Англия решени да служат на страната си. Стотици хиляди от тези души никога не са се върнали в родината си.

Паметника Тауър Хил (Tower Hill Memorial) се намира срещу две знакови забележителности на Лондон – Тауър ъф Лондон (Tower of London) и Тауър бридж (Tower Bridge). Разделен на две части, паметника напомня за мъжете и жените от Търговския и Риболовните флоти, които са дали живота си през Първата и Втората световни войни, защитавайки страната си и нямат друг гроб, освен морето.

Паметника на Първата световна война представлява ограден коридор с изписани имената на хиляди кораби, подредени азбучно. Имената на починалите са изброени под името на кораба. 11 919 имена са отбелязани в този коридор.

Този за Втората световна е под формата на потънала градина, а имената му съдържат имената на 24 000 души, изгубени в морето. По средата на градината се намира „езеро“ от бронз, гравирано като моряшки компас, сочещ на север.

Встрани от тези паметници, в по-далечна част на градините се намира интересен слънчев часовник. 3,7 метровата бронзова скулптура е поставена през 1990 г. Освен, че показва времето, кръга на стрелките разказва историята на Лондон и лондонския транспорт. Започва от римския град Лондиниум през 43 г. и стига до построяването на Бариерата на Темза между 1975 и 1982 г. Ако се вгледате може да видите дори Маргарет Тачър с чанта, между Въстанието на селяните и Черната смърт.

Една от най-впечатляващите части на лондонската римска градска стена може да се види точно пред входа на метро станцията Тауър Хил. Издига се на 10 м височина, въпреки, че само първите 4,4 м са римски. Останалото е добавяно между 12 и 17 век. Стената е обикаляла Лондиниум около 3 км и за следващите 2000 години е оформяла изгледа на града. Била е впечатляващо постижение и едни от най-големите строителни проекти, изпълнени в Римска Британия.

Римляните напуснали тези брегове през 410 г. и през следващите 1600 години стената се радвала на смесена съдба. По време на саксонския период изпаднала в разруха. Норманите, разпознали силата и важността ѝ, я укрепили и увеличили височината на големи секции, добавили много порти. Този вид продължил да съществува от 12 до 17 век, когато Лондон започнал да се разширява извън стената и периода на сравнителен мир и спокойствие довел до факта, че градът повече не трябвало да бъде защитаван от подли индивиди, дебнейки без нея.

Малко по малко, стената започнала да изчезва и до 19 век малко от нея останало, или за да сме по-точни, малко от нея останала видима.

Поколенията открили, че може да ползват останките ѝ като част от новите сгради и така големи части оцелели, а лондончани започнали да оценяват важността ѝ.

Една от важните части на градината, освен стената, и на която хората успяват да обърнат внимание, докато отиват към метрото, е прекрасната статуя на римския император Траян.

Въпреки, че много малко хора обръщат внимание на по-малките забележителности на Лондон, аз искам да ви обърна внимание и да ви приканя да не ги подминавате!

Очаквайте продължението и не спирайте да пътувате!

Author: marinelapetrunova

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *