Храмът на Митрас и Лондонския камък

С доста голямо закъснение, дойде време най-накрая да продължа разказите за забележителностите на Лондон, които успях да разгледам при три месечното ми пребиваване там. Освен някои от най-известните такива, ще ви разказвам и за доста други, които въпреки, че не са популярни си заслужават.

Смятан за едно от най-впечатляващите и важни археологически открития в Британия през 20 век, Храмът на Митрас влиза за пръв път в заглавията на новините през 1954 г., когато екип от екскаватори открил римски руини под останките на сгради, разрушени по време на бомбардировките Блиц в Лондон.

Хиляди хора са се редили на опашки за да видят руините на храма, построен през 240-250 г. на брега на река Уолбрук, където членове на култа са почитали бог Митрас по време на римското управление на Лондиниум (римското име на Лондон).

Храмът бил разделен на парчета през 1962 г. и преместен на около 100 м на улица „Кралица Виктория“ за да се направи място за строеж.

Днес е върнат на оригиналната си локация на римското ниво, което е на седем метра под уличното ниво на днешен Лондон и се намира под европейската централа на Блумбърг.

Но храмът не е обикновена древна атракция. Вместо това, може да го разгледате по необикновен и впечатляващ начин, подмогнат от аудио записи, светлинен дизайн и дори мъгла. Не само, че тази инсталация ви пренася в доста драматична обстановка, но и дава много добра идея как е изглеждал храмът.

18 метровия храм е бил педантично възстановен, така както е бил открит през 50 години.

Екип от археолози се заел с огромно проучване и разкопки на мястото преди строежа, тъй като се смятало, че е с много голям археологически потенциал, и не сгрешили.

Били открити 14 000 артефакти, даващи ни изключителен поглед върху живота на Лондиниум, от обувките, носени от децата до индустриите в района, включително местните пекарни и търговци. Колекция от 600 от тези артефакти са изложени, част от тях са най-ранния ръчно писан документ в Британия, както и плочка, представляваща най-стария документ за търговска размяна между двама души.

Входът за храма за Митрас е напълно безплатен, но трябва да си запазите място предварително.

Съвсем близо до храма се намира Лондонския камък, който противно на обикновеното си име е доста интересен предмет. Всъщност, той е блок от доста стар и очукан варовик. Този вид камък е дошъл в Лондон с римляните, които са създали селището Лондиниум през 43 г. Апокрифната версия на историята на камъка твърди, че той е дошъл тук с Брут от Трой и въпреки, че няма почти никакви доказателства за съществуването му изобщо, за него се твърди, че е основал Британия.

Камъка се е намирал на улица „Канън“ още от Средновековието и локацията му води до няколко теории какъв е той.

  1. Тук се намирала голяма римска сграда, „Двореца на губернатора“. Това означава, че той е бил основата на паметник или пътен знам, измерващ разстояние.
  2. Местоположението му маркира центъра на няколко улици, създадени от крал Алфред Велики, когато е основал отново Лондон през 886 г.

Първото споменаване на „Лондонския камък“ датира от ранните 1100 г. От всички легенди, свързани с него, най-пресилена е тази, че е бил друидски олтар за жертвоприношения. Камъкът е местен няколко пъти през вековете, но винаги е оставал близо до река Уолбрук и улица Канън. Но от 1820 г. е вкопан в стената на църквата “ Сейнт Суитин“, където е останал до разрушаването ѝ по време на бомбардировките. Ако гледате към камъка, малката уличка отдясно е наречена Сейнт Суитин Лейн, в памет на църквата.

След това е сложен в красива нова клетка в стената на офис сграда от 1960-те. Все още е интересна забележителност, но със сигурност заслужава по-впечатляващо място.

Очаквайте продължението и не спирайте да пътувате!

Author: marinelapetrunova

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *