Двореца Фулъм

С доста голямо закъснение, дойде време най-накрая да продължа разказите за забележителностите на Лондон, които успях да разгледам при три месечното ми пребиваване там. Освен някои от най-известните такива, ще ви разказвам и за доста други, които въпреки, че не са популярни си заслужават.

Двореца Фулъм е бил собственост на епископите на Лондон в продължение на над 1300 години и техен провинциален дом от 11 век. Понеже те са били наричани „принцовете на църквата“, затова и имението е добило името си „двореца“ Фулъм.

По време на средата на 13 век първоначалното имение били изоставено. Основите на сегашната сграда датират някъде от това време. През последните 750 години тя се е развивала, тъй като различните епископи са я достроявали, от преустройството на голяма зала до Тюдорското крило. Това е създало интересна смесица от архитектурни стилове, които са отразявали променящата се мода и различните нужди на епископите и семействата им.

Дворецът винаги е бил вид убежище. Епископите са го ползвали главно като лятна къща, далеч от претъпкания и мръсен град. Той е бил и място за забавление на важни гости, включително и от кралското семейство. Кралица Елизабет I е била почетен гост на пищен банкет през 1601 г.,а 150 години по-късно, крал Джордж III е бил нагостен доста по-скромно – само със закуска.

След Английската реформация през 16 век, на духовенството било позволено да се женят и двореца Фулъм се превърнал в семеен дом. През 19 век епископите и съпругите им започнали да споделят къщата и градината все повече с обществеността, давайки големи партита и градински конкурси.

По време на Световните войни, дворецът бил убежище за много повече от епископите и семействата им. През 1918 г. по-голямата част от къщата била заета от болница за ранени войници. По време на бомбардировките през 1940 г. двеста човека останали тук за няколко нощи, след като домовете им били разрушени от нападенията.

Епископ Стопфорд бил последния епископ, който живял тук, до напускането му през 1973 г. Днес дворецът е напълно реставриран в пълния си блясък.

Ботаническата градина на двореца Фулъм е втората най-стара в Лондон и представлява 13 акра от впечатляващи растения, редки дървета и красива оградена градина.

Градината се е променила драматично през вековете.Историята ѝ отразява богатството, властта и интереса на епископите, които са живяли тук.

Винаги важна част от имението, тя е била източник на храна, място за разходки и убежище от външния свят. Някои епископи са били страстни градинари и харчели много пари и време за развитието ѝ, други точно обратното. Днешния изглед на градината е повлиян особено много от промените, които епископ Терик направил в късния 18 век.

Посещението е напълно безплатно, но сте окуражавани да оставите 5 паунда дарение.

През годините части от имота били дарявани или продавани за обществено ползване, включително и земята, на която се намират Bishop’s Park и съседните имоти.

Пътя за двореца минава покрай Темза и стига до моста Пътни. Можете да се насладите на красиви гледки към реката, а точно до моста има прекрасна стара църква.

Очаквайте продължението и не спирайте да пътувате!

Author: marinelapetrunova

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *