Археологическия музей на Ирландия

Лятото на 2019 г. семейството ни имаше възможността да прекара почти три месеца в Дъблин и ще се опитам да ви разкажа за всичко интересно, популярно или не, в града. Като цяло не бих могла да кажа, че Дъблин ми хареса особено, за разлика от Ирландия като страна. Излезеш ли от града всичко е невероятно красиво, но самият Дъблин не чак толкова… Разбира се, има прекрасни местенца, и сега ще ви разкажа за едно от тях.

Националния археологически музей на Ирландия, се намира в центъра на Дъблин и отваря врати през 1890 г., а от тогава е задължителна за посещение атракция заради огромната си и интересна археологична колекция.

Много от експонатите са открити през 19 век от селяни и земеделски работници, когато увеличаването на населението довело до култивирането на земя, която не е била докосвана от Средновековието. Не само това, ами хора от Кралската ирландска академия предотвратили претопяването на откритите метални предмети. Съвременните ирландци са много по-загрижени за наследството си, за което е пример откритието на псалтир в блато, намерен и веднага предаден от оператор на машина през юли 2006 г.

Най-впечатляващата изложба е Съкровищницата, която показва уникални съкровища от ранно-средновековна Ирландия, изследвайки техните връзки с езическото минало и по-голямата християнска култура по това време. Обектите имат международно значение, не само като археологически предмети, но и защото символизират важни точки в ранната европейска култура.

Първата галерия е организирана хронологически, показвайки развитието на ирландското изкуство от желязната ера до 12 в.сл.Хр. Показани са и влиянието на викингите от 9 до 12 век и техните отличителни художествени стилове.

Втората галерия е посветена на ранния средновековен псалм, известен и като Faddan More Psalter. Този ръкопис, датиращ приблизително от 800 г.сл.Хр. е открит случайно в тресавище в област Типерари през 2006 г.

Третата галерия разглежда света на ранното средновековно майсторство чрез експонати, свързани с произвеждането и декорацията на металните предмети.

Изложбата Клонтарф 1014: Браян Бору и битката за Дъблин показва митовете за битката на Клонтарф и Браян Бору.

Контарф е може би най-известната битка в историята на Ирландия, но също така и една от най-малко разбраните. Популярното вярване е, че това е велика победа, в която християнския крал на Ирландия, Браян Бору, победил езическите викинги и ги изгонил от страната. Но дали е така?

Тази новаторска изложба разбива митовете и показва доказателства, разкриващи какво наистина се е случило. Викингски и ирландски оръжия, типични за онова време са изложени заедно с купища сребърни предмети и религиозни съкровища.

Or – ирландското злато е колекция от праисторически златни предмети, датиращи от 2200 до 500 г.пр.Хр. Много от тях са бижута, но на някои точната функция е неизвестна.

По време на ранната Бронзова епоха, важните златни предмети са били правени от листа злато , например златните дискове и нашийниците с форма на полумесец. Около 1200 г.пр.Хр. техниките се развили и по това време са направени много различни накити чрез усукване на златни пръчки или ленти.

Праисторическа Ирландия – тази изложба показва предмети от ранните човешките селища в Ирландия – от каменните сечива и първите събирания на ловци около 7000 г.пр.Хр., до бронзовите оръжия от късната Бронзова ера около 5000 г.пр.Хр.

Реконструирана гробница показва сечивата, керамиката и личните предмети на неолитните фермери, включително красиво украсена кремъчна боздуганова глава от Ноут.

Появяването на метало обработката около 2500 г.пр.Хр. и развитието му са документирани. Изложени са медни брадви и ками, щитове, котлета и изляти бронзови рога. Може да се видят и бижута от кехлибар, стъкло и камък.

На видно място е изложена и 4500 годишна лодка от Лурган, област Галоуей, един от най-големите плавателни съда, открити в Ирландия.

Кралство и жертвоприношение – след откритията на тела в тресавище, датиращи още от Желязната ера през 2003 г., екип от международни специалисти е работил за да изследва тези човешки останки. Изложбата дава поглед върху резултатите и анализите, а заедно с другите тресавищни тела в колекцията на музея, дава възможност да застанем лице в лице с миналото.

Изложбата е базирана на теория, че човешкото жертвоприношение и поставянето на телата на жертвите в тресавище, покрай границите на племето, е свързано с властта и кралските ритуали по време на Желязната ера.

Викингска Ирландия – викингите и техните наследници са имали огромно влияние върху Ирландия, от първото си появяване малко преди 800 г.сл.Хр. чак до 1500 г.сл.Хр. Традиционно представяни като нападатели и нашественици, викингите също така са помогнали страната да се трансформира икономически, културно и политически.

Изложбата показва оцелели предмети – от гробове от 9 и 10 век до такива, запазени в селища от 10 до 12 век.

В центъра на изложбата са показани откритията от разкопките в Дъблин, най-важните такива в Ирландия. Това е една от най-добрите колекции от разкопки на ранно средновековно място в Европа.

По време на нашето пребиваване и посещение на музея, имаше отворена изложба със саркофази и мумии от Египет. За съжаление вече е затворена.

По-голямата част от артефактите са получени от разкопки в Египет между 1800 и 1920-те и датират от Каменната ера до Средновековието.

По време на късния 19 век, музеят е получил дял от няколко разкопки, включително от Хиераконполис, Деир ел-Бахри, Ехнасия, Таркан и Рика.

Въпреки малките си размери и не особено големия брой колекции, Археологическия музей е изключително интересен и може да се видят прекрасни експонати. Препоръчвам посещение, а и входа е безплатен 😉

Очаквайте продължението и не спирайте да пътувате!

Author: marinelapetrunova

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *