Националния музей за декоративни изкуства на Ирландия

Лятото на 2019 г. семейството ни имаше възможността да прекара почти три месеца в Дъблин и ще се опитам да ви разкажа за всичко интересно, популярно или не, в града. Като цяло не бих могла да кажа, че Дъблин ми хареса особено, за разлика от Ирландия като страна. Излезеш ли от града всичко е невероятно красиво, но самият Дъблин не чак толкова… Разбира се, има прекрасни местенца, и сега ще ви разкажа за едно от тях.

Някога най-големите военни казарми в света, прекрасната ранна нео-класическа сграда на казармите Колинс, намиращи се на брега на река Лифи в Дъблин, са завършени през 1704 г. Днес те са дом на колекцията „Декоративни изкуства и история“ на Националния музей на Ирландия. Колекцията му има огромно разнообразие от превъзходни постоянни експозиции, преминаващи от историята на бунта за освобождаване на Ирландия от 1916 г. до творбите на знаковия ирландски дизайнер Айлийн Грей. Старите казарми са дом на две впечатляващи и напълно различни колекции. В частта за декоративните изкуства може да видите сребърни прибори, керамика, стъкло, мебели, дрехи, бижута и монети, докато в колекцията за военна история може да разгледате военното и революционно минало на страната.

Мен този музей ме впечатли изключително много, мисля, че най-много от всеки друг в Дъблин и бих се върнала да го посетя пак, въпреки, че ходих няколко пъти. Естествено, неговия вход, както и всички други държавни музеи, е безплатен.

В централната част на сградата са се помещавали цели шест полка и е наистина прекрасно пространство, заобиколено от колонади с арки и блокове, свързани с преходни мостове.

След предаването на властта на новото ирландско правителство през 1922 г., казармите са прекръстени в чест на Майкъл Колинс, герой от борбата за независимост, който е бил убит същата година. До днес жителите на Дъблин си ги наричат казармите Колинс. Всъщност, палтото, което Колинс е носил в деня на смъртта си (все още има кал на ръкава) е част от изложбата Войници и началници, покриваща историята на ирландската войска у дома и в чужбина от 1550 г. до 21 век.

Moже да се видят над 1000 предмета от целия свят, включително оригинални артефакти, писма, както и реплики, показващи войнишкия живот и как войните са променили живота на обикновените хора.

Впечатляващата изложба Какво обличахме показва ирландски дрехи и бижута от последните 250 години. Интригуващо социо-културно проучване, тя показва символизма на бижутата и дрехите в показването на траур, любов и идентичност.

Някои от най-интересните експонати в музея са изложени в Избора на куратора – колекция от 25 предмета, ръчно избрани и изложени, заедно с описание защо са избрани.

Специално внимание е обърнато на вазата Фонтхил – най-ранния документиран предмет от китайски порцелан в Европа, смятан за едно от най-големите съкровища в музея.

Сред другите интересни предмети е японски церемониален звънец, над 2000 години стар, както и декоративни ръкавици, носени от крал Уилям III при битката за Бойн през 1690 г.

Колекцията за азиатско изкуство: Изложбата Албърт Бендър отваря врати през ноември 2008 г. Тази важна азиатска колекция е подарена на музея през 1930-те от ирландския американец Албърт Бендър.

Експозицията Ирландски провинциални мебели показва мебели, обикновено ползвани в типичните ирландски селски домове. Могат да се видят както вариация стилове от различни райони на страната, функционалността на всеки предмет, така и майсторството на занаятчиите.

Пълен набор от мебели и домашни предмети, нужни за да се обзаведе един селски дом е показан на посетителите в социалния си контекст, включва ракли, легла, столове и мебели покрай огнището.

Изложбата на сребърни предмети проследява развитие на занаята от ранния 17 век до днешно време. Тя показва промените на дизайна и изследва процеса от копаенето в мините до извайването на скъпоценния материал. Показва също и различните начини за използване на среброто – религиозен, домашен и церемониален.

Изложбата Реконструирани стаи: Четири века обзавеждане проследява развитието на производството на мебели в Ирландия от 1600-те до днешно време. Тя има и допълнителна интерактивна галерия, в която посетителите могат да докосват, разглеждат и да научават за дизайна на столове през последните 200 години.

Експозицията е представена от серия стаи, започващи от 17 век с дъбови мебели и облицовка, през финия лукс на джорджианска Ирландия, до високия стил на 19 век.

Изложбата за мебелите през 20 век показва ирландския модернизъм от 1900 г. до днешни дни.

Възпитаник на дъблинската Графтън академия по моден дизайн, Иб Йоргенсен е бил само на 22 години, когато прави собствен салон и името му се превръща в синоним на елегантни, бляскави дрехи. Изложбата показва дългата му кариера чрез селекция на 40 рокли, ежедневни, коктейлни и вечерни, правени повече от три десетилетия, заедно с оригинални модни фотографии и илюстрации.

Изложбата Асгард: От контрабанда с оръжие до консервацията се намира в съседна до централната сграда и е доста интересна.

От построяването си през 1905 г. тази яхта е построена от известен норвежки морски архитект и има главна роля в контрабанда на оръжия, водена в крайбрежния град Хаут през 1914 г.

От август 2012 г. яхтата е изложена тук. Показана е като монумент към първоначалните си строители и тяхното майсторство, така и към екипа на реставрацията, но не и на последно последно за да напомня за бурните моменти от ирландската история от 1914 г.

Освен отделните изложби могат да се видят и няколко зали, в които има много експонати, подредени като в хранилище. Те наистина са безброй и имам чувството, че никога няма да ви стигне времето да ги разгледате. Има изключително интересни и красиви предмети.

Както вече казах, входа на този музей е абсолютно безплатен и аз горещоо препоръчвам посещението му, когато сте в града.

Очаквайте продължението и не спирайте да пътувате!

Author: marinelapetrunova

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *