Националната ботаническа градина

Лятото на 2019 г. семейството ни имаше възможността да прекара почти три месеца в Дъблин и ще се опитам да ви разкажа за всичко интересно, популярно или не, в града. Като цяло не бих могла да кажа, че Дъблин ми хареса особено, за разлика от Ирландия като страна. Излезеш ли от града всичко е невероятно красиво, но самият Дъблин не чак толкова… Разбира се, има прекрасни местенца, и сега ще ви разкажа за едно от тях.

Националната ботаническа градина се намира в Гласневин, на 3 км от центъра на Дъблин и е известна заради прекрасната си колекция от растения. Тя е дом на повече от 15 000 вида от различни хабитати от целия свят.

Градините са известни и с красиво реставрираните си и залесени оранжерии.

В Алпийската къща се помещават временните изложби, като при нашето посещение това беше изложба на домати, която беше направо възхитителна. Никога не съм виждала, а дори и предполагала, че има толкова много видове и цветове. Някои от тях са гледани в градините, а други в частни домове.

Тази красива, дълга оранжерия е построена от желязо и има отличаващ се заоблен покрив. Източното крило е построено през 1843 г. Двете странични крила първоначално са имали тухлени стени, но през 1869 г. големината им е увеличена двойно и при ремонта са променени.

Колекцията в оранжерията е разделена на три главни теми. В западното крило може да видите растения от планините на Юго-източна Азия. Крилото е доминирано от рододендрон, а можете да видите още папрати, орхидеи и няколко вида голосеменни.

В източното крило се помещава изложба на растения от южното полукълбо, показващи връзките между австралийската, южно-африканска и южно-американска флора.

Голямата палмова къща е построена през 1883 г., когато предишната оранжерия е била повредена при буря. Произведена е в Глазгоу и после е докарана до Дъблин.

Орхидеите имат свое специално място в градината. Тук, през 1840 г., за първи път са отгледани орхидеи до цъфтеж от куратора Дейвид Мур. Орхидеената къща е ремонтирана през 2004 г. и са добавени няколко тропически вида.

Прекрасни изненади се крият зад всеки ъгъл в ботаническата градина Гласневин. Ще ви покажа най-интересните от тях.

Има два слънчеви часовника, единия е пред Палмовата къща и е от познатия хоризонтален тип. Направен е средата на 18 век и е един от малкото в Ирландия, в който може да видите и минутите.

Близо до розовата градина се намира по-модерен часовник. Стрелката сочи директно към Северната звезда – Поларис.

Тази забележителна кръгла пергола е издигната малко след 1834 г. от тогавашния главен градинар. До 1870 г. е била центрирана от плачещ ясен, който днес е заменен от железен стълб. В наши дни перголата поддържа и стари глицинии.

Близо до розовата градина се намира и статуя на Сократ.

Ирландската дума „craobh“ се превежда като клон или ствол на дърво. Craobh е голяма дървена скулптура и е направена от цял ствол на унгарски дъб.

Викингската къща е проект, маркиращ един век от битката при Клонтарф през 1014 г. През 1961 г. разкопки в района на Ууд кий и Фишамбъл стрийт в Дъблин са разкрили идеално запазени останки от викингски Дъблин, датиращи от 9 и 10 век. Сградата е точно копие на една от тези първи дъблински къщи, базирана на разкопките.

Във викингската ера, всяка къща в Дъблин е имала ограда и голям парцел земя, на която са гледали кокошки и зеленчуци, жито и багрилни растения.

Градините са доста големи и може да си направите както кратки, така и доста дълги разходки. При моето посещение на няколко пъти валя и беше доста неприятно времето, но това е нормално за Дъблин, въпреки, че беше средата на август. Нямах възможност да я разгледам цялата, но това, което видях ме впечатли доста.

Градината е отворена всеки ден освен на Коледа и е напълно безплатна. Ако решите, можете да се запишете за организиран тур срещу заплащане, които през съботите са безплатни. Тук може да разгледате кога ги има и какво е включено в тях.

Очаквайте продължението и не спирайте да пътувате!

Author: marinelapetrunova

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *