Библиотеката Марш

Лятото на 2019 г. семейството ни имаше възможността да прекара почти три месеца в Дъблин и ще се опитам да ви разкажа за всичко интересно, популярно или не, в града. Като цяло не бих могла да кажа, че Дъблин ми хареса особено, за разлика от Ирландия като страна. Излезеш ли от града всичко е невероятно красиво, но самият Дъблин не чак толкова… Разбира се, има прекрасни местенца, и сега ще ви разкажа за едно от тях.

Библиотеката Марш е красиво запазена сграда от началото на 18 век, една от последните в Ирландия все още ползвана за първоначалната си цел. Построена е късен ренесансов стил. Отворена е като първата обществена библиотека в страната през 1707 г., а оригиналните дъбови етажерки помещават повече от 25 000 редки и впечатляващи книги. Известни читатели са включвали Джонатан Суифт, Брам Стоукър и Джеймс Джойс.

Библиотеката се намира зад катедралата Сейнт Патрик. Отвътре, в по-голямата си част, тя е недокосната от времето. Съставена е от две дълги галерии, съединени от малка читалня. Книгите са подредени от двете страни на галериите. Интериора е от елегантни дъбови етажерки, пълни със стари книги. Чувството, че все едно сте в Хогуортс на Хари Потър се допълва от търкалящите се стълби, подпрени на етажерките.

Но тази библиотека има много по-различни обитатели от книгите. Призрака на старец е бил видях да се разхожда из книгите през нощите. Твърди се, че той е архиепископ Нарцисъс Марш, създателя на библиотеката. Не е изненадващо, че той би се върнал на това важно място в живота ми, дори и след смъртта. Историята за призрака му е неразривно свързана с тази на любимата му племенница, Грейс, за която се е грижил от дете.

Грейс била на 19 години, когато се влюбила в морски капитан. Марш не одобрявал тази връзка. Грейс и капитана избягали и се оженили тайно. Тя оставила бележка за чичо си, обяснявайки защо бяга и да го помоли да ѝ прости. За да не му даде възможност да я спре, тя скрила бележката в една от хилядите книги в библиотеката. Но архиепископа никога не намерил бележката и се връща често тук за да я търси все още. Ако се преминавате от първата във втората галерия, може да усети как температурата спада. Нека да си представим, че това е заради призрачното присъствие, а не заради северната стена 😉

Библиотеки, овързани с вериги били честа гледка по време на Средновековието, за да може да се опазят скъпите книги. В библиотеката Марш дори заключвали посетителите в клетки – за да не откраднат някоя книга! В дъното на библиотеката може да видите три от тези клетки, които добавят страховито усещане.

Телата на Джонатан Суифт (автора на Приключенията на Гъливер) и приятелката му Стела са погребани в съседната катедрала. Копия на черепите им могат да видяни в една от клетките в дъното на библиотеката.

Освен призрачните си посетители, библиотеката е имала също много известни други читатели. Може да видите подписите им в посетителската книга. Брам Стокър е бил чест посетител, докато е учил в Трините колидж. Може да видите, че е чел книги по религия, вещерство и пътувания в Източна Европа.

Библиотеката е била свидетел на много от историята на Дъблин. На някое от етажерките може да видите дупки от куршуми от Великденското въстание, когато съседния хотел е бил окупиран.

Очаквайте продължението и не спирайте да пътувате!

Author: marinelapetrunova

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *