Замъка Малахайд

Лятото на 2019 г. семейството ни имаше възможността да прекара почти три месеца в Дъблин и ще се опитам да ви разкажа за всичко интересно, популярно или не, в града. Като цяло не бих могла да кажа, че Дъблин ми хареса особено, за разлика от Ирландия като страна. Излезеш ли от града всичко е невероятно красиво, но самият Дъблин не чак толкова… Разбира се, има прекрасни местенца, и сега ще ви разкажа за едно от тях.

Замъка Малахайд, построен сред 250 акра парк в красивия едноименен крайбрежен град, е бил едновременно и крепост и частен дом за почти 800 години и е интересна смесица от архитектурни стилове.

Крал Хенри II дарил на Ричард Талбът земите и пристанището Малахайд заради службата му към короната през 1185 г. От този момент нататък, семейство Талбът са били неразривно свързани с историята и развитието на града.

Първоначалното укрепление, построено в тези земи е било дървена крепост, която с годините е променена в каменна и се е намирала на мястото на сегашния замък. През вековете, стаи и укрепления са добавяни, модифицирани и укрепвани, докато замъка придобие сегашния си вид.

Семейство Талбът са били семейство на дипломати и за осем века, от 1185 до 1970-те години, тяхното владение върху замъка била нарушено само за кратко. Между 1649 и 1660 г. земите им били взети от войници на Кромуел и замъка бил окупиран от Майлс Корбет, лорд барон на Ирландия.

Замъкът Малахайд е пълен със съкровища, позволявайки ни да видим какъв е бил привилегирования живот на ирландската аристокрация.

От интригуващите резбовани дървени панели на Дъбовата стая, до знаковия за замъка оранжев цвят на стените на Рисувателната стая и повтарящия се мотив на Талбътския герб с лъв и хрътка , всяка стая има хиляди истории.


 

Можете да видите и част от личния живот на обитателите на замъка в частните спални на господаря и господарката на втория етаж, както и да се порадвате на антикварните играчки в типична викторианска или едуардианска детска стая.

Друга прекрасна стая е Голямата зала, построена през 1495г. за банкети, и в нея се държат портрети на поколения от семейство Талбът. Тук има и картина на Битката за Бойн, сблъсък между протестантския крал Уилям III и католическия крал Джеймс II. Семейство Талбът били едни от най-важните католически семейства в Ирландия и в деня на битката, четиринайсет члена на семейството седнали да закусват в тази зала. До вечерта всички те били убити.

Историите за духове са част от Малахайд, както са древните гори и елегантните стаи.

Документи за такива зловещи срещи датират през цялата 800 годишна история на замъка, не много изненадващо, като се има предвид разказите за битки, кръвопролития и разбити сърца, заобикалящи тази средновековна крепост.

Някои от тези духове са свързани с реални исторически фигури, които са живели тук, докато други са много по-мистериозни. Един от най-известните призрачни обитатели е придворния шут Пък. Нещастен в любовта, Пък продължава да се грижи за разбитото си сърце в кулата, в която някога е живял. Може да чуете и за дама в бяло, женски призрак, който броди по стаите и коридорите на замъка.

На стълбището за горния етаж пък, има картина на част от семейството, за която се твърди, че очите на малкото момиченце те следят където и да отидеш.

Разположени на 260 акра са парка, градините и Пеперудената къща в Малахайд, които са спокойно място за почивка и разходки, само на кратко разстояние от центъра на Дъблин. Тук може да откриете 5000 различни вида растения, места за пикник и много други интересни забавления.

Покривайки 20 акра, на мястото на Западната морава първоначално се е намирал дълбок ров, който е защитавал замъка през Средновековието.

Сега моравата е спокойно зелено пространство, набраздено с дървета, орнаментални дървени скулптури и специалния „Маршрут за феи“. От тук могат да се видят най-хубавите гледки към замъка.

Оградената градина на замъка е започнала живота си като кухненска градина, отглеждаща плодове и зеленчуци повече от 200 години.

Последния барон на Малахайд, лорд Майло Талбът, бил страстен ботаник и отдадеността и умения направили мястото такова, каквото го виждаме днес.

Оградената градина е дом и единствената Къща за пеперуди в Ирландия. Представлява кеймбриджка оранжерия и вътре влизате в света на най-цветните същества на земята. Може да ги гледате как летят между тропически растения и да забележите индивидуалните им черти и знаци. С над 20 вида пеперуди, тази къща е рай както за любителите, така и за опитните лепидоптеристи!

До замъка се намират и руините на стара абатство, ползвано и като гробище.

Освен самия замък, в неговите предели се намира една от най-добрите детски площадки, които съм виждала. Беше огромна, с много игри, люлки, пързалки, батути и какво ли не още, като освен това е и безплатна. Толкова беше хубава, че със сина ми идвахме няколко пъти само на нея и пътувахме по половин час с влак 🙂

Очаквайте продължението и не спирайте да пътувате!

Author: marinelapetrunova

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *