Възпоменателната градина

Лятото на 2019 г. семейството ни имаше възможността да прекара почти три месеца в Дъблин и ще се опитам да ви разкажа за всичко интересно, популярно или не, в града. Като цяло не бих могла да кажа, че Дъблин ми хареса особено, за разлика от Ирландия като страна. Излезеш ли от града всичко е невероятно красиво, но самият Дъблин не чак толкова… Разбира се, има прекрасни местенца, и сега ще ви разкажа за едно от тях.

Възпоменателната градина се намира на площад Парнел в центъра на града. Тя е място за спокойно спомняне и мислене в памет на всички, които са загубили живота си за каузата за свободата на Ирландия.

Първоначално е отворена през 1749 г. като публична градина за разходки и забавление. В нея се е влизало с такса, която е била за подпомагане на близката болница „Ротунда“.

През 1966 г. градината е посветена от Емон ДеВалера по случай 50-та годишнина от Великденския бунт,“на всички, които дадоха живота си за каузата свободна Ирландия“. Проектирана е от Dáithí Hanly, басейна с форма на кръст има мозайки със счупени оръжия във водата, отразявайки стара келтска традиция в края на битка. Поемата на Лиам Мак Уистин, “ Видяхме видение“, е изписана на английски, френски и ирландски.

Драматичната скулптура „Децата на Лир“ е добавена през г. и представлява трансформацията. През май 2001 г. кралица Елизабет II поставя тук венец, като това е било първото посещение на британски монарх в Ирландия от 100 години.

Градината е отворена целогодишно и е безплатна. Не са позволени кучетата.

Очаквайте продължението и не спирайте да пътувате!

Author: marinelapetrunova

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *