Библиотеката Честър Бийти

Лятото на 2019 г. семейството ни имаше възможността да прекара почти три месеца в Дъблин и ще се опитам да ви разкажа за всичко интересно, популярно или не, в града. Като цяло не бих могла да кажа, че Дъблин ми хареса особено, за разлика от Ирландия като страна. Излезеш ли от града всичко е невероятно красиво, но самият Дъблин не чак толкова… Разбира се, има прекрасни местенца, и сега ще ви разкажа за едно от тях.

Описана от Lonely Planet като „не само най-добрия музей в Ирландия, но и едни от най-добрите в Европа“, библиотеката Честър Бийти е изтъкнат ирландски музей, промотиращ оценяването и разбирането на световните култури с излагането и съхраняването на ръкописи, редки книги и други съкровища от Европа, Средния изток, Северна Африка и Азия. Библиотеката е впечатляващо и уютно място, а посетителите могат да видят постоянни и временни изложби, интеркултурни учебни програми и широк избор на обществени дейности за всякакви възрасти.

Някога частна библиотека на сър Алфред Честър Бийти, успешен американски минен инженер, колекционер и филантроп, днес библиотеката е и изследователски център за учени от целия свят.

Експозициите са разделени на различни тема, разделени на Места, Световни религии и Материали и техники.

В изложбата от Китай може да видите освен 950 различни примери на китайски бутилки за енфие (те са били страст на Честър Бийти през целия му живот), също и картини, текстил, ръкописи, редки книги и принтове от династиите Минг и Кинг.

Колекцията от Египет включва ръкописи, писани на папирус, пергамент и хартия покривайки повече от 3000 години от човешката история.

Eтиопските ръкописи са главно написани върху пергамент в християнския литургиен език Ге’ез и често са красиво илюстрирани.

Библиотеката има красива колекция от френски ръкописи, принтове и книги.

Индийската колекция е впечатляваща, с повече от 700 ръкописа, албуми и картини.

Иранската колекция е известна в цял свят и покриват различни теми като религия, литература, история и наука.

Японската колекция има повече от 1800 творби, най-вече от периода Едо. Колекцията включва картини, ръкописи, книги както и малки декоративни предмети.

Аз бях особено впечатлена, освен колекцията и самата сграда е много интересна. Колекцията не е огромна, но е приятно разположена и си заслужава посещението.

Библиотеката се намира до Дъблинския замък и от прозорците ѝ се открива прекрасна гледка. Освен това входа ѝ е безплатен.

Очаквайте продължението и не спирайте да пътувате!

Author: marinelapetrunova

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.